9+1 tévhit a stresszel kapcsolatban és 9+1 segítség

Stressz. Tegye fel a kezét, aki még sosem találkozott vele! Senki? Na igen! Persze, hogy mindannyian ismerjük az érzést. De mégis, melyek azok a dolgok, hatások, helyzetek, amik tényleg stresszt okoznak és melyek azok, amik pont hogy nem?stressz

Jöjjön sok-sok tévhit és még szép, hogy megoldást is hoztunk a stressz csökkentésére és akár megszüntetésére.

Jó ideig dupla tagadásban éltem azzal kapcsolatban, hogy én stresszelek -e vagy sem. Azt is tagadtam, hogy tagadom, hogy igenis, engem is érnek stresszt kiváltó hatások és nem is tudom őket minden esetben hárítani. A végén már teljesen belezavarodtam, ezért elkezdtem tudatosabban figyelni a testemet és lelkemet, és egyre többet olvasni a témában, illetve szakemberek véleményét kikérni.

Ennek köszönhető ez a cikk is, amit egy mentálhigiénés szakember, Tomkó Bori írt nekünk, akit van szerencsém személyesen is ismerni. Egy-két mondatot beszélgetsz vele és máris csökken a stressz-szinted! ;)

Ha komoly a téma, vagy nem tudok róla eleget, én is szakemberhez fordulok. Így juttatom el hozzád is a hiteles infókat! Remélem, értékeled!? Tudod, mi a dolgod? ;)

9+1 tévhit a stresszel kapcsolatban

1. Nagy bajok, nagy stressz

Óriási tévedés, ha azt gondolja valaki, hogy csak életünk sorsfordító eseményei okozzák a megbetegítő stresszt. A legnagyobb veszélyt pont a sorozatos, mindennapi bosszúságok, kudarcok, magunkban hurcolt sérelmek jelentik. A legveszélyesebbek pedig a megoldatlan lelkiállapotok, élethelyzetek, a tartósan hordozott negatív érzelmek, harag, neheztelés, gyűlölet, bűntudat.

2. A stressz elkerülhető.

Ez sem igaz. Mert akkor ki kellene lépnünk a munkahelyünkről, meg kellene szakítanunk családunkkal és barátainkkal minden viszonyt és kommunikációt. Mert akik a legközelebb állnak hozzánk, a legtöbb időt töltjük velük vagy a legfontosabbak a számunkra, miattuk aggódhatunk, szoronghatunk a legtöbbet.

3. A stressz csak a testre hat.

Nem igaz ez sem. Vannak az úgynevezett pszichoszomatikus megbetegedések, amik a minket érő lelki hatások által betegítenek meg fizikálisan is. Például: szív- és érrendszeri betegségek, gyomorfekély és más emésztő-rendszerbeli gondok. Tehát ha stresszelsz, akkor nem csak szimplán gyomorgörcsöd-emésztési problémád lesz, fáj a fejed, szédülsz, hanem levert, depis vagy szorongó is leszel. Sajnos ez 2:1 helyzet.

4. A táplálkozás nincs befolyással a stresszre.

De-de, nagyon is! A nem megfelelő táplálkozás ingerültté, feszültté, stresszessé tehet! Egyáltalán nem mindegy mit és mennyit eszel. Ha túl keveset, akkor amiatt is lehetsz enerváltabb, de ha túl sokat, akkor pedig a túlterheltség miatt működnek rosszabbul bizonyos funkciók. Ha pedig állandóan a fogyókúrázással vagy elfoglalva, az sem túlzottan stressz-barát. A vitaminok és ásványi anyagok fogyasztására sem árt odafigyelni. Például a B-vitamin és a magnézium kimondottan jótékony hatású ilyen helyzetben.

5. Egy utazás vagy nyaralás abszolút stresszmentes esemény.

Sajnos nem. Gondolj csak vissza a legutóbbi családi nyaralás előkészületeire… Amikor az egész heti-havi-évi hajtás után végre elmész szabira, akkor gyakran tipikus reakciója a szervezetnek, hogy a leállás miatt zavart érez és lebetegedsz. Nem pihentél menet közben, ezért a tested figyelmeztet. De ha ilyen nem történik, akkor is egyszerűen már maga a szervezés, hogy minden flottul menjen, már magában idegtépő lehet. Minden legyen lefoglalva, elintézve, sőt sokan előre főznek a nyaralásra, amit magukkal visznek (ez újabb stressz-forrás, mert: melyik nap mi legyen a menü, hogyan jövünk ki a legolcsóbban, stb.).

6. A stressz szempontjából mindegy, milyen ülőalkalmatosságon töltöd a munkaidődet.

Nos, ez sem így van! A hosszú ideig tartó, kényelmetlen testtartás fizikailag sokkal jobban kimerít, ezáltal elkezd itt-ott fájni, aminek következményeképp szép lassan és alattomosan kialakul a kellemetlen állapot. Ha úgy érzed a nap végére, mintha átment volna rajtad egy úthenger, fáj a nyakad, vállad, derekad, akkor bizony nem jó helyen ülsz! Két lehetőség van: vagy lecseréled a kényelmetlent egy kényelmesebbre (pl. labdára – amin lehet közben is mozogni) vagy óránként (de legkésőbb másfél óránként) felállsz és előre dőlsz. Csak lógsz… nyújtod a csigolyákat. Lógasd a karjaidat, mintha gumiból lennél. Majd szép lassan feljőve egy nagy nyújtózással térj vissza a munkához.

7. A családból csak az anyós képes stresszelni.

Az igaz, hogy ő sok esetben tud, de ugyanígy okozhat szorongó lelkiállapotot a szeretett társ vagy gyermek is, amennyiben nem tudunk egymással hatékonyan kommunikálni. Előbbinek szeretnénk megfelelni, utóbbinak pedig mindent alárendelünk. Sokkal jobb egy mosolygós, kiegyensúlyozott felnőtt, mint egy állandóan zsörtölődő, elégedetlen hárpia. Használd az asszertív kommunikációt, az énközlést. Ha kíváncsi vagy, mi az az énközlés és hogyan működik, kattints a minionokra vagy ide! –>

énközlés
énközlés – Menthai.cafeblog.hu

8. A gyermeket védeni kell a stressztől.

Nem így van! Hogy miért? 1. Úgysem fog sikerülni. 2. Meg kell tanulnia kezelni az őt érő stresszt. Már csecsemőkortól meg kell tapasztalnia, hogy vannak helyzetek, amivel csak ő tud megbirkózni. Ez a fogzással kezdődik el, amikor a tehetetlen düh lesz rajta úrrá. Amit enyhíteni tudunk mindenféle technikával-praktikával, de a megoldás benne fog megszületni. És ez később is így lesz, nem lehet mindentől hermetikusan elzárni és óvni. Vele kell lenni és szeretni, valamint megmutatni neki a saját példánkon keresztül, hogyan oldja meg a nehézségeket

9. Ha sikeres vagyok, előrébb jutok az életben, munkahelyemen, akkor megszűnik a stressz, nyugalmasabban élhetek.

Pont fordítva! Az új helyzetek, a megváltozott körülmények, felelősségek mind-mind újabb stressz-források. Több teher, több vagy más természetű stressz.

+1. A stressz csak rossz, olyan, hogy „jó stressz”, nem létezik.

Márpedig de! A jó stresszt hívhatjuk motivációnak, ösztönzésnek, izgulásnak is, például: új munkahely, iskola első napja, versenyszellem, készülődés az esti randira. Ezek is az élet szükségszerű velejárói, de ez inkább olyan felspannolt állapot, ami hosszabb távon boldogíthat inkább, mert látjuk az eredményét.

Mi lehet a megoldás?

És akkor most joggal vetődhet fel a kérdés: akkor lőjük fel magunkat a Holdra egyedül vagy zárkózzunk be a lakásba vagy csináljunk úgy, mint a három majom, aki nem lát-nem hall-nem beszél?

Ezt, azért valljuk be, elég nehéz lenne kivitelezni. Inkább adok pár tippet, amivel csökkenthetjük a káros hatásokat. Mivel nem tudunk stresszmentesen élni, ezért a motivációt, a mozgató rugónkat kell aktivizálni, a lehető legnagyobb mértékben, kompenzálva ezzel a negatív hatásokat.

Jógázz!

A test és lélek harmonikus működését segíted elő vele. Még ha azt gondolod: én nem tudok ott csöndben, lassan, átszellemülve lenni, akkor is, legalább próbáld meg! Számos jógastúdió kínál 10 napos korlátlan jógabérletet, melyben kipróbálhatod a stúdió összes óratípusát és oktatóját egy óra áráért!

Relaxálj!

Ha nem jön be mondjuk a jóga, akkor próbálj meg otthon relaxálni. Akár vezetett relaxációval (javaslom Dr. Bagdy Emőke: Relaxáció, megnyugvás, belső béke c. művét, cd melléklettel, mely kapásból 7 gyakorlatot tartalmaz, mindenféle élethelyzetre), akár csak valami lágy zenére ellazulva leülni vagy ledőlni kis időre.

Sportolj!

Vezesd le a benned lévő feszültséget! Erre kiváló bármilyen intenzív mozgással járó tevékenység: futás, küzdősportok (szigorúan sport céllal), labdajátékok.

Táncolj!

Mert a tánc gyógyít! Iratkozz be egy tanfolyamra, vagy ha már tudsz valamit, akkor járj el csoportos órákra. Szuper például a zumba, a salsa, a tangó, de bármi, ami hozzád közel áll! Mindegy melyik mozgásos tevékenységet végzed, a lényeg, hogy legalább (!) heti egy-két alkalommal tegyed! Mert különben mindig olyan, mintha elölről kezdenéd…

Ne feledd: a nem vagyok rá képes = nem akarom!

Fürödj!

Néha ülj be egy kád vízbe némi habfürdővel és egy jó könyvvel. Most, hogy jönnek a hidegebb napok, főleg jól jön!

Figyelj a mértékre!

Fogyassz kevesebb finomított szénhidrátot, mert azok igen tudnak pörgetni. Némi csoki persze néha megengedett, de csak módjával! Kerüld az energiaitalokat, mert azok tele vannak mindenféle kémiai cuccal, amik nagyon károsak a szervezetre! Inkább fogyassz jó minőségű kávét vagy teát, de azt is csak mértékkel. Mert mindennek a titka a megfelelő mérték!

Menj el masszázsra!

Szuper, ha kilazítják a nyak-vállöv területén lévő stressz-csomókat. A tradicionális thai- és lávaköves masszázs, melyet én is gyakorlok, kimondottan jótékony hatással van a stressz okozta panaszokra mind testi, mind lelki értelemben. A kínai orvoslást, akupresszúrát felhasználva érjük el a test elemeinek harmonizálását, a csakrák tisztítását, izmok-ízületek tehermentesítését, a kötőszövetek állapotának javítását, a test energetizálását. Ha nem jutsz el, kérd meg párodat-barátodat/barátnődet, picit gyúrja át a válladat, akár némi izomlazító krémmel, gyorssegélynek ez is megteszi!

Itt és most

Ahelyett, hogy aggódnál a holnap miatt, próbáld meg élvezni az „itt és most”-ot! A tegnapon nem tudunk változtatni, a holnap pedig képlékeny, csak bízunk benne, hogy eljön…

Ha pedig úgy érzed, nem vagy már eléggé önmagad és nap mint nap keresed a régi éned, találj újra magadra egy egyszerű trükkel. Olvasd el egy régebbi mókuscikkünket, hogy megtudd, mi mit teszünk, hogy mindennap kiegyensúlyozottak és vidámak lehessünk! Kattints ide vagy a fotóra! Tetszeni fog! ;) ~ Mókuspanna

önbizalom és önszeretet
önbizalom és önszeretet

Légy gyerek!

Próbálj egocentrikusan gondolkodni, mint a gyermekek: „Ma azért esik, mert végre fel tudom venni az új gumicsizmámat és bátran belemehetek minden pocsolyába!” Ne feledd: minden történés az életedben érted van!

Lazíts!

Képzeletben naponta többször simítsd, söpörd le a homlokod és ezzel együtt a feszültséget is magadról! Figyelj oda, hogy az állkapcsodat se szorítsd össze, mert ezt is a stressz miatt tesszük!

+1 . A stressz öregít!

És ugye te sem szeretnél öregebbnek látszani vagy öregebbnek érezni magadat?

Ha ellenben szívesen töltődnél fel pozitív energiákkal, jó tanácsokkal, szívesen olvasnál lélekmelegítő témákról, mindenképp látogasd meg Bori blogját, mert hihetetlen sok izgalmas sztorin és különleges leírásokon keresztül ismerkedhetsz meg vele és küldetésével!

menthai

Hidd el, érdemes. Én már csak tudom! ;)

 

Tehát: ha stresszes az életed, segíts magadon ezekkel az egyszerű trükkökkel, hogy boldogabb lehess te és a környezeted is! ;)

2 szavazat

Te mit gondolsz?