Zöld program az alumíniumdobozok újjászületéséért – Dobd be magad!

Dobd be magad!

„Az ember, aki szexivé tette az alumíniumot.” – Tudod ki ő? Bizony, Steve Jobs és bár én abszolút android fan vagyok, mindenképp sok mindenért piros pont jár az almának is. :) Ma már a legújabb, legkönnyebb és persze legvékonyabb notebook is újrahasznosított alumíniumból készül, nem véletlen.

Rengeteg jó tulajdonsága mellett persze a szépség sem elhanyagolható, amit ebből az anyagból ki lehet hozni! Múlt héten megnéztük, mi mindent tudsz te is, házilag elkészíteni aludobozok újrahasznosításával, most pedig bekukkantunk két gyakorlottabb művészhez és összefoglaljuk kicsit az elmúlt hónap aludoboz küldetését.

Nagyon hálás vagyok, hogy követted a mondani valómat és bár támogatott cikkekről van szó, ami azt jelenti, hogy igen, a Dobd be magad kampány részeként írtunk mi is hosszú sorokat a témáról, de ha régi mókus vagy, jól tudod, hogy magunktól is a szívünkön viseljük a környezetünk megóvását, ezért nem is volt kérdés, hogy nyitott mókusszívvel rábólintunk a megkeresésre. :)

Ha számodra is fontos a környezetvédelem, közel áll hozzád az újrahasznosítás és még a jó kedvet is szereted, a mókusok közt a helyed!

Alumíniumdobozból csodaszép női ruha

Nem csoda, hogy nem csak a férfi szívet hódította meg ez a csillogó anyag és persze mindenki a saját ízlése szerint dolgozik vele, így érthető, hogy Ellie Mücke divattervező inkább ruhát készített belőle. Én nem hibáztatom érte! :) Ő a kávékapszulákat hívta segítségül és el sem tudom képzelni, hány tucat órája lehet ennek a műnek a kivitelezésében, de megszületett egy igazi költemény, melyen több mint 6000 kis levélke (vagy szirom?) gyűjtheti be az elismerő pillantásokat.

Ellie Mücke alumíniumruha
Ellie Mücke alumíniumruha

Ha kicsit bátrabb vagy és van türelmed és kézügyességed, akkor aludobozokból is készíthetsz hasonlót (először mondjuk kezdj egy sállal), ahogy ezt Nancy Judd tette pár évvel ezelőtt. Az Aluminium Drop Dress (cuki neve van, merthogy cseppecskék :)) nevű ruha egy egyszerű zuhanyfüggönyre lett felaggatva -igaz, művészi tervezéssel és pontossággal-, úgyhogy ezt továbbgondolva akár egy meglévő egyszerű ruhánkat is feldobhatjuk vele. Én lehet, hogy nekifutok, majd mutatom, mire jutottam!

Nancy Judd -alumíniumdobozból ruha
Nancy Judd -alumíniumdobozból ruha

Az alumínium 100%-ban újrahasznosítható

Számomra döbbenet és hatalmas, tágra nyílt szemmel nézek a világra, hogy mi mindenre van már megoldás. Az egy dolog, hogy az előbb említett notebookok is minimum 30%-ban újrahasznosított alumíniumból készülnek, de szerintem igenis egy csoda, hogy tulajdonképpen egy az egyben visszakerülhet a körforgásba a tegnap esti kiürült kólás dobozom.

Segíts alumíniummal!

Mókusbundám közé papagájtollakat növesztettem, hogy újra és újra szajkózzam – mert nem lehet elégszer elmondani -, hogy mennyi, de mennyi boldogságot okozna (nem csak a mókusoknak, de a jegesmedvéknek és a pingvineknek is), ha mindenki a megfelelő helyre dobná a szelektívet.

1 tonna alumínium újrahasznosításával 9 tonna CO2 kibocsátástól mentjük meg a bolygónkat. 

Te már jó helyre dobod?

Magyarországon még mindig minden második ember rossz helyre dobja az alumíniumdobozokat! Ugye te nem abba a táborba tartozol? Rossz hely a kommunális kuka, rossz hely az utcai kis szemetes, rossz hely az út széle és a tó feneke, rossz hely a papír szelektív is… így talán már teljesen egyértelmű, hogy a műanyag szelektív gyűjtőkbe dobhatod otthon, ha pedig utcai gyűjtőhelyre tévednél, akkor a szürke a te színed és persze a legjobb, ha a -leginkább áruházakban megtalálható- automatákba dobod!

Nyerj 5 db aludobozzal!

Ha még gyors vagy, értékes nyereményeket (így szokták mondani, ugye? :)) nyerhetsz ha feltöltöd a bedobott alumíniumdobozok után kapott bón kódját a nyereményjáték facebook-felületére. Ennyi az egész és közben még jó móka is, hogy új valutával ismerkedhetsz meg! Hajrá! —>

aludoboz nyereményjáték
aludoboz nyereményjáték

Spóroljunk energiát aludobozzal!

Hihetetlen számokkal találkoztál, ha olvastad azt a cikkünket, amiben összeszedtünk pár adatot, hogy mi minden készülhet egy-egy adag alumíniumdoboz újrahasznosításával és mennyi energia spórolható meg ezzel az eljárással. Ha kíváncsi vagy, hányszor töltheted fel a telefonodat vagy mennyit netezhetsz egyetlen egy doboz jó helyre dobásával, kattints és ámulj te is!

 

Mennyi energiát nyerhetünk az alumíniumdoboz újrahasznosításával? Mutatom! —>

 

Keressük meg a karácsonyi bejgli árát alumíniumdobozokkal!

Mostanra neked már egyértelmű, hogy mindenképp szelektíven gyűjtsd az aludobozokat és a jó helyre dobd be, de ha nincs ellenedre egy kis köszönet is a jó cselekedetedért cserébe, akkor ne egyszerűen a szelektívbe dobd, hanem az aludoboz-visszaváltó automatákba, ahonnan cserébe dobozonként 2-3 forint ütheti a markodat. Nem, nem fogsz ebből meggazdagodni, de a kismókus biztos nagyon boldog lesz, ha egy kis plusz zsebpénzhez juthat… te pedig játékosan taníthatod meg neki, hogyan óvjuk környezetünket és gyűjtsük szelektíven a különböző hulladékokat. Szóval aludoboz-gyűjtésre fel és futás egy automata!

Tehát: ha aludobozt látsz, kapd fel és dobd egy automatába, vagy ha épp nincs a közeledben, akkor is szelektívbe kerüljön! Tudod, a pingvinek! :) Itt meg a mókusok. —>

A cikk megírását a Returpack Kft. – Dobd be magad! – támogatta.

2 szavazat

Te mit gondolsz?