Ha azt hiszed, hogy tiszta a hajkeféd, nézd meg ezt és teszteld!

hajkefe/fésű áztatása szódabikarbónával

Te tisztítod rendszeresen a hajkefédet, fésűdet? A ruháinkat kimossuk, az edényeket elmosogatjuk, néha még a cipőinket is a mosógépbe dobjuk – ezek mindegyike természetes. De mi a helyzet a hajkefénkkel? Mutatom, milyen egy használatban levő hajkefe és hogy néz ki, ha a teszt segítségével megnézzük, mi minden ragadt bele, úgy igazán!

Ha neked egyáltalán nem hullik a hajad (bár azt hiszem, az lehetetlen, hacsak nem kopasz vagy, de akkor hajkefe sem kell, ugye?! :)), akkor talán hajszálak nem éktelenkednek a hajkefédben, de bizony a fejbőrünk zsíros és így elkerülhetetlen, hogy a hajkefénk, fésünk koszos legyen. Sőt, megannyi baktérium megszállása miatt egy kis fertőtlenítés is ráfér alkalmanként.

Lehet, hogy te le is szoktad rendszeresen mosni egy kis vízzel, vagy kikapargatod belőle a hajszálakat (ha mégsem vagy kopasz), de hidd el, az nem elég! Muszáj a kis sünit is időről időre tisztességesen kitisztítani és ahhoz bizony kell egy kis segítség! Tudod, hogy mindent kipróbálok, így ezt a tippet is biztos kézből kapod! Saját (fej)bőrömön teszteltem és mutatom, mit találtam!

Ha fontos számodra, hogy kipróbált, letesztelt tippeket kapj, ne csak egy külföldi szöveg alapján lefordított cikket, akkor tudod, mit kell tenned, hogy a következő mókusötletről se maradj le! ;)

Hajkefe tisztítása és fertőtlenítése szódabikarbónával

Gondolom, nem is lepődtél már meg, hogy régi jóbarátunkhoz nyúlunk! :) Ő fog segíteni abban, hogy minden beleragadt kosztól, portól, szennyeződéstől és a baktériumoktól is kíméletlenül megszabaduljunk!

A teszt mókusegyszerű, csak fogd meg az alanyt (hajkefe vagy fésű) és vesd alá a szódabikarbónás áztatásnak, hogy lásd, milyen az, amikor tényleg tiszta a hajkeféd. Ha kell, csinálj te is előtte-utána fotót, de szerintem az én fotóim is meg fognak győzni!

Hogy mit csinál a szódabaikarbóna?

  • tisztít
  • fertőtlenít
  • szagtalanít

Mi mindenre jó még a szódabikarbóna? Akár az egész házat kitakaríthatod vele! Olvasd el ezt a cikket a Providenttől és faragj le a takarítás költségéből!

Hajkefébe ragadt haj eltávolítása

Mielőtt nekiállsz, egy apró technikát még megosztok veled, ami segít aban, hogy a hajkefe sörtéi közé gabalyodott hajszálakat is ki tudd szedni, mielőtt az igazi tisztításnak nekikezdünk. Erre akkor van szükség, ha nem egy-két kósza szál költözött be a hajkefédbe, hanem már  elég sok összegyűlt (én összegyűjtöttem, hogy igazán látványos legyen az átváltozás).

hajkefébe ragadt hajszálak eltávolítása
hajkefébe ragadt hajszálak eltávolítása
  1. Fogj egy ceruzát vagy tollat (de egy hurkapálcika vagy akár fogpiszkáló is megteszi) és a hegyes végével nyúlj be a hajkefe fogai közt a hajszálak alá és emeld meg a fészekké összeragadt hajszálköteget kicsit.
  2. Ha ez megvan, fogj egy kisollót és vágd el a hajszálakat a két sor között, hogy apró, kis hajszáldarabkák legyenek már „csak” a hajkefédben. Ezektől így sokkal könnyebb lesz megszabadulni.
  3. Fogj egy sűrű fogazatú fésűt (lásd fotó: nálunk egy „apufésű” néven futott, mert ő használt csak ilyet :)) vagy egy körömkefét és keféld ki a hajkeféből azokat a hajszálakat, amik így már szinte maguktól kimásznak. A többi maradjon, majd kijön áztatás után!

Ha ez kész, jöhet a szódázás!

Hajkefe áztatása szódabikarbónás vízben

Készíts egy szódabikarbónás fürdőt a hajkefédnek: önts egy edénybe vagy műanyag vödörbe annyi vizet, ami majd el fogja lepni a hajkeféidet, fésűidet. Ebbe szórj annyi szódabikarbónát, hogy 1 dl-hez jusson kb. 1 evőkanálnyi. Nem kell méricskélned, bőven jó, ha nagyjából stimmelnek az arányok!

Rakd bele a szódabikarbónás vízbe a a kis koszost és hagyd ázni legalább pár órán keresztül, de még jobb, ha egy éjszakára magára hagyod őket. (Ha valami miatt extra gyorsan szükség van a tisztításra, fertőtlenítésre, akkor melegítsd fel a vizet a szódabikarbónával és abba helyezd a hajkefét, így kevesebb idő is elég neki ahhoz, hogy kiázzon belőle a kiázni való.)

Itt szuperül látszik a vízben, hogy az enyémből mi minden „mászott” ki az éjszaka folyamán:

koszos hajkefe/fésű tisztítása
koszos hajkefe/fésű tisztítása

Ezek után igazából csak kicsit meg kell még lögybölnöd (van ilyen szó egyáltalán? :D) a hajkefét a vízben és majdnem tisztán ki is emeheted őkelmét a mélyből. Ha magától mégsem távolodott el minden hajszál és kosz, akkor segíts be neki bármivel, ami épp a kezed ügyébe kerül: tökéletes hozzá egy mikroszálas vagy vékony kendő is, vékony hengerré hajtogatva vagy egy másik fésű, de ha maradtak durva foltok legalul, azt egy fülpiszkáló segítségével egy mozdulattal le tudod most már törölni. Volt kosz, nincs kosz.

Itt pedig már a gyönyörűséges, csodaszép, tiszta, baciktól mentes, szagtalan hajkefém látható:

hajkefe tisztítása szódabikarbónával
hajkefe tisztítása szódabikarbónával

És hogy igazán látványos legyen, íme az előtte-utána fotó, amit ígértem:

hajkefe tisztítása, fertőtlenítése - előtte-utána fotó
hajkefe tisztítása, fertőtlenítése – előtte-utána fotó

 

Tehát: alkalmanként áztasd szódabikarbónás vízbe a hajkefédet, fésűdet, ami tisztítja, szagtalanítja és fertőtleníti őket. És persze ne felejtsd el mókust lájkolni, ha még nem vagy a mókuscsapat taja facebookon. Gyere, várunk!

A cikk megírását a Provident támogatta.

19 szavazat

Te mit gondolsz?