Így készíts menő tolltartót csokipapírból, varrás nélkül! Fotók + leírás lépésről-lépésre

tolltartó csokipapírból

Bár a suli már elkezdődött, az utolsó utáni pillanatokban is mindig akad valami, ami mégsem lett jó, vagy máris tönkrement, vagy egyszerűen csak nem lett meg időben. Pl. egy tolltartó.

Ha a te kismókusodnak is jól jönne még egy vagány tolltartó és szereti a csokit is (ki ne szeretné?), akkor mutatok egy szuper házi készítésű megoldást.

A sulikezés elég megterhelő tud lenni anyagilag minden mókusnak, de ha ügyes vagy, néhány kötelező kiadáson tudsz spórolni szeptemberben is.
Olvasd el ezt a Provident-cikket 10 spórolási tippért az iskolakezdési időszakra! >>>

Azon kívül, hogy csokipapírból készül, hihetetlen szuper, hogy nem kell hozzá még varrnod sem! Milyen klassz már, ugye?

Persze, ha te szeretsz varrni és időd is van, akkor úgy is elkészíthető (mutatok egy olyan verziót is, amit régebben alkotottam), de én most úgy döntöttem, ennél a projektnél kipróbálom a textilragasztót.

Te is imádsz új dolgokat kipróbálni, de szereted, ha előtted valaki megmutatja a dolog előnyeit és hátrányait is? Itt jó helyen vagy, mert én nem hallgatok el semmit! Figyelj és lájkolj!

Most fogunk együtt debütálni, szóval vagy a ragasztó nyer és felragadok a falra (inkább ne képzeld el, mert én még erre is képes vagyok, de tényleg!), vagy én nyerek és lesz egy klassz tolltartóm, amihez nem kellett tűt és cérnát használnom.

Miből lesz a házi készítésű tolltartó?

hozzávalók a házi készítésű csokipapír-tolltartóhoz
hozzávalók a házi készítésű csokipapír-tolltartóhoz
 • kidobásra már megérett, akár lukas, padláson őrizgetett farmeranyag (vagy hasonlóan erős textildarab),
 • cipzár,
 • textilragasztó,
 • egy üres csokipapír (Igen, tudom, hogy nem papír, de a táblacsokiborírtás igen nyavalyásan hangzik, ezt elismered, ugye? :) Jobb ötlet?) *Persze ez lehet egy mogyorós zacskó vagy chipses zacskó is (bár azt lehet, hogy nem tudjuk ragasztani, de varrással mindenképp műxik), ami épp van otthon.

Hogyan dolgozzunk a csokipapírral?

 1. Megfogod a táblacsokit (persze, hogy mogyorósat), és kieszed belőle a csokit. Na, ezzel el is végezted a munka oroszlán-… akarom mondani mókusrészét. :)
 2. Aztán pedig ráméred a csoki(műanyag)papírt, a farmeranyagra. 2 csokiméretű farmeranyagra lesz szükséged.
 3. Aztán a csokipapírt ráragasztod a farmeranyagra.
 4. Ezután ragaszd rá úgy a farmeranyagra a cipzárt, ahogy a képen látod.

  csokipapír-tolltartó készítése
  csokipapír-tolltartó készítése
 5. Utána a másik oldalánál is ragaszd fel a cipzárt, és ha megszáradt a ragasztó valamelyest, akkor a széleit is összeragaszthatod.

  tolltartó csokipapírból - ragasztva
  tolltartó csokipapírból – ragasztva

Figyelj a cipzárra!

A cipzárrészt rakd középre, amennyire csak tudod, hogy az anyag oldala jól ragadjon össze, és hogy a végén könnyedén tudjad kifordítani az egész tolltartót. Hidd el, hasznos tanács, később még meghálálod! :)

házi készítésű tolltartó farmerből
házi készítésű tolltartó farmerből

Így néz ki a tolltartó hátulja, de simán variálhatsz azzal is persze, ha neked jobban tetszene úgy, hogy az is csokipapír legyen, hát akkor csak annyi a dolgod, hogy több csokit fogyassz, hogy több papírod legyen. Ez, gondolom, nem akadály!

farmer-tolltartó
farmer-tolltartó

Ha megszáradt, kifordítod és kész is vagy!

csokipapírból tolltartó házilag
csokipapírból tolltartó házilag

Ígérem, hát íme a varrt verzió is, egy másik papírból. Mindkettőnek megvan a maga szépsége, úgyhogy válassz mókusízlésed szerint!

mogyorós zacskóból varrt tolltartó
mogyorós zacskóból varrt tolltartó

Itt a vége, fuss el véle! Vagyis még ne! Várj, van még valami!

Őszinte mókusvallomás a textilragasztóról

Zseniális találmány, de tényleg! Átlátszóra szárad meg, és rugalmas marad, és tényleg tart.

DE! Van egy-két dolog, amit jó ha tudsz és ismersz… a hátrányokat ugyanúgy elmondom, mint a tündérmese-részt, úgyhogy most is őszinte leszek.

 • Nem lehet vele egyenes vonalban ragasztani, és néhol kifolyik oldalt, kicsit olyan „bizonytalan”.
 • Hosszú idő a száradási ideje, így a munkafolyamatok között sokat kell várni. Pl. 2 óra, amíg a cipzár másik oldalát is meg tudod ragasztani. Aztán ismét 2 óra, amíg az oldalakat össze tudod ragasztani, aztán meg minimum egy éjszaka, míg ki fogod tudni fordítani az egész tolltartót.
 • Fura szaga van. Tisztára, mint a szőkítős hajfestéké (ammónia). Szerencsére nem annyira erős, de érzékelhető.

Ha még ragasztani sincs kedved, nézd meg egy másik hasonló nagy kedvencemet. Bár azt még nem próbáltam, de ami késik… :) Ha tetszik az ötlet és szépen megkérsz (elég egy komment vagy egy rövid üzi), nekifutok és mutatom a buktatókat is (ha van), hogy ne neked kelljen megszenvedned vele, tanulj inkább az én próbálkozásomból!

Így készíts papírzacsiból pénztárcát! Videós bemutató, könnyen követhető lépésekkel a fotó vagy a nyíl mögött. —>

papirzacskóból origami-pénztárca
papirzacskóból origami-pénztárca

Amiért megszerettem a textilragasztót

Ha szeretnél valamilyen vékony műanyag felületet ragasztani textilre, arra tökéletes, sőt a legjobb megoldás. Körülbelül olyan lesz, mint a bőr (legalábbis a farmeranyagnál). Én egyszerűen beleszerettem, mert kaptam egy vízálló anyagot ezzel a technikával.

Szóval nagyon-nagyon szerethető és olyan kreatívkodás, amit kismókusoddal is nyugodtan végezhetsz, ráadásul millió dolog eszembe jutott még (persze, hogy mutatom majd, számíthatsz rám, tudod! ;)).

Mikor használhatom a tolltartómat?

A ragasztó száradási ideje 24 óra, és utána még 6 napig nem érheti víz. Úgyhogy kis türelem, de utána már bátran dicsekedhet Kismókusod a suliban, hogy ezt bizony „Anyával csináltuk!”. :)

Tanulság: minden hulladékra tekint lehetséges alapanyagra, egy új, menő cucchoz! Ha pedig nincs ötleted, kérdezz engem!

A natív cikk megírását a Provident támogatta.

2 szavazat

Te mit gondolsz?