Hihetetlen: még mindig minden második ember rosszul csinálja

Esténként a Ligetben szoktam futni a denevérekkel (vagy előlük). Szorgos mókus módjára ilyenkor az útba eső eldobált szemetet, flakonokat és aludobozokat is fel szoktam venni. Úgyhogy ha nem tudod, hogy merre futok, csak keresd a legtisztább útvonalat. :)

Szoktak is nézni rám bután, mert az első kör megtétele nálam ilyen cikk-cakkos, hajolgatós futás. De remek bemelegítő, Save The World! Na jó, nemcsak néznek, ittasságtól függően poénkodnak is. És nem is hibáztatom őket, hiszen elég életidegen futás közben beinni. Szóval, nekem az már abszolút természetes, hogy akár 2 kilométert is futok a kezemben egy dobozzal, mert szelektív gyűjtő csak az Ajtósi Düreren van.

aludoboz_automata
Eredeti fotós: Peter Trimming

Most így illusztrálva, tényleg meglepően nézhetek ki mókusszörppel a kezemben. :)

Jó, de mi a baj?

Most jutott a mókusfülembe, hogy minden második ember ezt rosszul csinálja. Ugyanis az még happy, hogy jó esetben ezek az alumíniumdobozok a kukában végzik, de kiderült, hogy hiába dobják ki, a fele nem a szelektívbe kerül, hanem csak úgy a kukába. Így annak a több százmillió ! – Jól hallottad! – doboznak egyszerűen esélye sincs újjászületni. Halálra vannak ítélve.

Tehát van ez az aludoboz. Ebben vannak a frissítők, az energiaital meg a kóla és a többiek. Ebből itthon 800 000 000 – 900 000 000 (betűzöm: k i l e n c sz á z m i l l i ó) darab készül évente. Ez fejenként kábé 90 darab.

Na, ebből a dobozból, ami amúgy 100%-ban és végtelenszer újrahasznosítható alumínium, csak minden második jut el a szelektív kukába. Csak a fele! Ez azt jelenti, hogy évente minimum 400 000 000 darab aludoboz egyszerűen csak kikerül a szemétlerakóba.

Mégis miért nem a jó helyre dobjuk?

Ha te is véded a környezetet, ahogy tudod és szívesen követed a zöld híreket, kövesd Mókust is, mert ő igazi nagykövet. ;)

Ennyire nagy baj, hogy rossz helyre kerül

Nos, ebből az egyszerűen csak úgy kidobott mennyiségből kijönne:

  • 40 000 bicikli teljes váza, azaz 7 200 boldog gyerek
  • 40 000 autó alumíniumszüksége
  • 90 Boeing 747-es alumíniumszerkezete
És ezt mi minden évben csak úgy kidobjuk az ablakon. :(

Mi van akkor, ha nem a szelektívbe dobom?

És ez még semmi, ugyanis 1 tonna alumínium újrahasznosításával 9 tonna CO2 kibocsátástól mentjük meg a bolygónkat. Tudod, attól a CO2-től, ami miatt emelkedik a tengerszint, melegszik a levegő és egyre kevesebb jegük van a jegesmedvéknek, meg a pingvineknek. Mondom a PINGVINEKNEK! Miért akar valaki pont a pingvineknek ártani?! :)

Azaz ha ezeket a dobozokat jó helyre dobnánk, akkor nemcsak menő dolgokat lehetne belőle csinálni, de rögtön 64 800 tonna CO2 kibocsátást is megspórolnánk. És ehhez tényleg csak a jó kukába kell dobni.

Ha a fákat is véded és őket is szereted, vidd be a lakásodba is a természetet – készíts faágakból menő akasztót, fogast, kulcstartót! Mutatom! —>

faágból akasztó - kerettel
faágból akasztó – kerettel

Hova dobjam?

  • Az otthoni kukáknál a sárgába. Ahova a műanyagot is dobod.
  • Az utcai gyűjtőhelyen a szürkébe. Ez kifejezetten ezeket a dobozokat gyűjti.
  • Áruházakban és bárhol, ahol még találsz mindenképp az automatákba. – Ez a legjobb, legtutibb választás.

Milyen automata?

Aludoboz automata. Országszerte van 200 automata (többnyire a nagyáruházakban) ahova bedobva nemcsak tettünk valamit a gyermekeink jövőjéért, de még pénzt is kapunk érte. Komolyan, még pénzt is lehet érte kapni. Vidd magaddal a kismókusodat is, élvezni fogja a bedobálást és az aprónak is örülni fog! ;)

Hogy néz ki az ilyen aludoboz automata?

Nagy és zöld, de nem Shrek. Persze a színe eltérhet, például a Tesco-ban nem zöld. Nagynak viszont ott is nagy. Használata pofonegyszerű, de ő már okosautomata, segít, ha elakadsz. Itt egy fotó is róla, ezt keresd:

aludoboz automata
aludoboz automata

(Az életben persze nincsenek mellette ember nagyságú sárga, zöld meg pink dobozok, azokat ne keresd! :P)

Ezek után pedig tényleg nem értem: miért nem a jó helyre dobjuk?

Tehát, ha ilyen dobozból fogyasztod a frissítődet, akkor frissítsd a bolygót is azzal, hogy a jó helyre dobod és akkor mindenki boldog lesz. Te is, a mókus is, a pingvinek is és a jegesmedve is. Kell ennél jobb érv?

 

Tehát: ha aludobozt látsz, kapd fel és dobd egy automatába, vagy ha épp nincs a közeledben, akkor is szelektívbe kerüljön! Tudod, a pingvinek! :) Itt meg a mókusok. —>

A cikk megírását a Returpack Kft. – Dobd be magad! – támogatta.

4 szavazat

Te mit gondolsz?