Így szagtalanítsd a mosogatószivacsot, amitől még a mikród is szebb lesz! Kipróbált praktika, garantáltan működik.

mosogatószivacs tisztítása

Kíváncsi vagyok, te hogy vagy vele (úgyhogy mindenképp írd meg!), de én nem szeretem az újonnan vásárolt, „friss” mosogatószivacsokat. Nekem az túl kemény, még nem elég rugalmas és fogásra sem kényelmes. Hiába, össze kell szoknunk! :) Ez az egyik oka annak, hogy ha már kezd kicsit szagos lenni (Nem, a tied soha, persze! :P), akkor nem kidobom, hanem újjávarázsolom.

Már ami a szagát illeti, mert az anyaga már elhasználódott (pont az a jó benne, vééégre!), azon már a pillanatragasztó sem segít! A másik oka természetesen a spórolás, hiszen miért is dobnánk ki bármit, amíg még használhatjuk vagy hasznosíthatjuk valamire, ugye?

Ha te is az újrahasznosítás és spórolás híve vagy, már biztos találkoztál velem, de ha facebookon még nem vagy a mókuscsapat tagja, itt az ideje, hogy csatlakozz! ;)

Citromos víz – szódabikarbóna: 1-0

Tudod jól, hogy ki nem hagynám a szódabikarbónát a buliból, bármilyen háztartási dologról van szó! De amíg cipőszagtalanításra vagy serpenyőtisztításra tökéletes, addig ebben az esetben nem ő a megmentőnk. De sebaj! Ettől még nagyon szeretjük, csak most nem őt vesszük elő, hanem a citromot használjuk. Ennyi. Nincs sértődés.

Tehát: már tudod, hogy citromra lesz szükséged a művelethez, úgyhogy ha nincs otthon, ugorj le a közibe, megvárlak! :)

A citromlevet egyébként rengeteg szuper dologra használhatjuk még az otthonunkban! Kattints, hogy a Provident cikkéből megtudd,
hogyan tisztítsd vele a háztartási eszközeidet!

Mit kell tennem?

Mókusegyszerű a folyamat:

 1. Mosd ki a használt szivacsodat mosogatószerrel, majd alaposan öblítsd ki!
 2. Végy egy citromot (mintha valami jó kis receptet kezdenék, hihi) és feldarabolva rakd egy kevéske vízbe (nagyságrendileg annyiba, ami majd ellepi a szivacsodat)!

  mosogatószivacs szagtalanítása
  mosogatószivacs szagtalanítása
 3. Tedd bele a szivacsot a citromos vízbe és tedd a mikróba (mehet bátran max. fokozaton) 10 percre!

  mikrohullámú sütő tisztiítása
  mikrohullámú sütő tisztiítása
 4. Vedd ki a citromos vízből! Használj fogót, mert iszonyat forró lesz! Fontos! Az áztatóvizet ne öntsd ki! (Mindjárt mondom…)
 5. Öblítsd ki és nyomkodd ki belőle a vizet, majd áztasd pár percet ecetes vízbe! Erre a fertőtlenítés miatt van szükség, ami szintén sokat segít a szagtalanításban és hogy később legyen újból szagos kedvenc mosogatószivacsunk.

*** És ha már az ecet is szóba került: Így szabadítsd meg a mosógépedet a lerakódásoktól! Kipróbáltuk! Leírás előtte-utána fotókkal a link mögött! —>

Mikrótisztítás citromos vízzel

Nem fogok hazudni neked, a citrom nem fogja helyetted kitisztítani a mikrót, de nagy segítségedre lesz a munkában. Csodavideót sem rakok fel, mert a mesterségesen összemaszatolt felületet letörölni egy szivaccsal, hogy „újra” ragyogjon… ahhoz nem kell citrom! :P

Viszont, ha örülnél neki, ha nem kellene hosszan kapargatnod a ráragadt dzsuvát és dörzsölnöd az odaszáradt olajpöttyöket, akkor ezt imádni fogod és ezentúl csak így fogsz mikrót tisztítani! Nem titok, hogy ha minden melegítéskor/főzéskor letakarod az ételt, szinte tiszta marad a mikród (bár szagtalanítani akkor sem árt), de én ahhoz lusta vagyok, szerintem nagyobb macera, mint kéthetente citromozni egyet. De te tudod! ;)

Teendő:

 1. Fogd azt a citromos vizet, amiben a mosogatószivacsodat áztattad és tedd vissza a mikróba. Értelemszerűen, ha épp nincs szagtalanításra váró szivacsod, vagy csak a mikródat akarod most csillogóvá varázsolni, akkor térj vissza a 2. pontra és gyere vissza!
 2. Nyomj rá egy újabb 10-20 percet  – a mikró állapotától függően – szintén max. fokozaton, és amikor már az egész lakást átjárta a citrom isteni illata, vedd ki a vizet és most már ki is öntheted (most már elég mocskot magába szívott, ezzel már nem sokra megyünk :)).
 3. Ahogy kinyitod a mikró ajtaját, rögtön látni fogod, hogy ő már most megizzadt a nagy semmittevésben és várakozásban…
  mikró tisztítása citromos vízzel - páraképződés
  mikró tisztítása citromos vízzel – páraképződés

  de rád még vár egy kis feladat: fogj egy tiszta törlőkendőt és töröld át vele az egész mikró belsejét. Ha szükséges, ismételd meg a folyamatot (de még az én igen piszkos mikrómnak is elég volt egy kör)!

  mikró tisztítása citrommal
  mikró tisztítása citrommal

  És voilá, a mosogatószivacsunk újra szagtalan, a mikró meg ragyog!

  mikrótisztítás citromos vízzel
  mikrótisztítás citromos vízzel

 

 

Happy, hogy elolvastad a cikket, de most jön a java: próbáld is ki! Addig is, lájkold és gyere facebookra is, ha tetszett, majd írd meg az eredményt!

A natív cikk megírását a Provident támogatta.

5 szavazat

Te mit gondolsz?