Dobjuk fel a szürke hétköznapokat kreatív tálalással! 15 mókás ötlet – fotókkal

paradicsomból tulipán

Van, hogy nincs étvágyunk. Vagy épp a kismókus nem akar rendesen enni. Van, hogy nincs túl jó kedve a szerelmünknek és a szívünk szakad meg érte, hát megpróbálkozunk bármivel, ami jobb kedvre deríthetné. És van, hogy a vendégeket akarjuk elkápráztatni. Ezekre mind tökéletes megoldás, ha a felszolgált ételt nemcsak egyszerűen kikanalazzuk a tányérra, de úgy tálaljuk fel, hogy az mindenki arcára mosolyt csaljon. :)

Lehet, hogy nem leszek népszerű, ha elmesélem, hogy – bár Édesanyám próbált jól nevelni, tényleg! – gyerekkoromban szerettem az étellel játszani. Persze Nagyi volt a megengedőbb, így főleg nyaranta élveztem ki ebbéli hajlamaimat. Pl. a görögdinnyével (de arról majd még mesélek). A kedvencem mégis a ragacsos rizs volt, amiből kiskutyát is tudtam formázni, bizony ám! :) Akkor még nem tudtam, hogy 15 évvel később ez teljesen normális lesz, hogy menő éttermek hasonló trükkel nyerik meg maguknak a vendégeket. Ha nekem ment kismókusként, neked is menni fog, úgyhogy gyakorlásra fel!

rizsből maci készítése
rizsből macik

kreativ_rantotta_takaro_rizsbol_maci

Ha szívesen inspirálódsz mások ötleteiből és tetszik, hogy kreatívan állunk hozzá a konyhai dolgokhoz, ott a helyed velünk facebookon is! :)

Művészet vagy felesleges időtöltés?

Persze most sokan felsikítanak, hogy „Kinek van erre ideje?!”, de a legtöbb ötlet tényleg nem igényel többet pár percnél, ha pedig mégis, akkor is érdemes kipróbálni! Hidd el nekem! Egyébként is, egy gyerek boldog mosolya vagy a kedvesed elismerő pillantása (és még ki tudja… ;) minden időt megér! <3 Nem mondom, hogy azonnal az almavirágnak vagy az almaföldgömbnek állj neki, de az is egyszerűbb, mint gondolnád (csak a megfelelő szerszám kell hozzá és elég kitartás).

almaföldgömb és almavirág
almaföldgömb és almavirág

A legtöbbször nem bonyolult megoldások ezek, csak előre kell gondolni rá, hogy pl. legyen otthon az aznapi gyors vacsora díszítéséhez mondjuk algalap is (fenti koalamacik keze-lába-szeme-orra-füle is abból van), vagy kreatívan kitaláljuk hip-hop, hogy mivel is lehetne helyettesíteni (ami mondjuk ehető is – ezt mondjuk most sűrű balzsamecettel vagy mákszemekkel oldanám meg :)).

Az is jól jöhet, ha van otthon egy-két házi készítésű fűszerünk, amit szintén bármikor előkaphatunk kreatív díszítésként! Kattints és tudd meg a Provident cikkéből,
hogyan termessz otthoni fűszernövényeket!

Első kedvencem a tükörtojásszörny, aminek a megalkotásához biztos, hogy gyorsnak kell lennünk és félek, nem lehet megfordítani (vagy kifolyhat a szeme, brr…), de egy vicces reggelinek tökéletes! Imádom!

szörny tükörtojásból
szörny tükörtojásból

Így bírjuk rá a gyereket az evésre!

Samantha Lee egy édesanya, akinek a gyerkőce sehogy sem akart rendesen enni, ezért azt találta ki, hogy különböző sztorikat ad az ételeknek és egészen elképesztő kreálmányokkal persze el is érte a célját, minden bizonnyal. Állítása szerint bármelyik megvan egy óra alatt. Nagy kedvenceim a spagettifészekben ülő fasírtmadarak (emlékeztek az Angry Birds őrületre?), amit igazán egyszerű megalkotni  de érdemes végignézni, mi mindenre képes… és persze meg lehet próbálni ellesni az ötleteket vagy inspirálódni és a saját kismókus ízlésére faragva elkészíteni őket! Vigyázat! Függőséget okozhat és magas a cukiságtartalmuk is! :)

fasírtgolyó-madarak spagettifészekben
fasírtgolyó-madarak spagettifészekben
kreatív ételfotók
Samantha Lee ételfotói

A legegyszerűbb kreatív tálalások

Nem feltétlen kell ekkora feneket keríteni a tálalásnak, díszítésnek ahhoz, hogy ütős legyen. Vannak igazán egyszerű megoldások, amikből sokat mi is kipróbáltunk már a mókuscsapat gyerkőcein és mindig bejött! ;) Egy virsiszázlábú pl. tényleg pillanatok alatt megvan.

virsliből százlábú
virsliből százlábú

Ez a katicaszendvics az egyszerűbbnél is egyszerűbben elkészíthető és ellenállhatatlan enni valóvá tesszük vele a gyors reggelit!

katicaszendvics paradicsomból és olívabogyóból
katicaszendvics paradicsomból és olívabogyóból

Ételfejek

Így lesz egyéniségük az egyszerű ételeknek is! :)

szendvicsből ételfej
kreatív tálalás – ételfejek – szendvics és tejbegríz

Ismered a gazpacho-t? A mi kedvenc hideg, spanyol zöldséglevesünk.
Mutatom, mi hogyan szeretjük (fotók + recept)! Kattints! —>

Félelmetes eledelek

Vannak a durvább megjelenésű kreatív ételek, amiket leginkább talán halloweenkor szoktunk bemutatni. Ilyenkor mindenki kiélheti kicsit gonoszkodó hajlamait és akár undorító kajákat is kreálhat, a vendégsereg azt is értékelni fogja. :)

Nekem nagy kedvencem (amihez sajna receptet nem találtam, de szerintem egy sima leveles tésztából is megalkotható, vagy bármilyen levestésztából ügyesen) a tésztapolip, aki a levesen (vagy főzeléken, vagy ki tudja min) trónol. Ilyeneket már csak azért is megéri elkészíteni, hogy utána Instagramon vagánykodhassunk vele, hiszen hódítanak az ételfotók! ;)

tésztából polip
tésztapolip – kreatív tálalás

Zombi- és hercegnőujjakat mi is készítettünk tavaly is, ezekről sok-sok fotót, receptet és pontos leírást a fotóra kattintva találsz! Ijesztgetésre fel!

zombiujjak - sós csemege
zombiujjak halloweenre

Ha már bármi jöhet, akkor az édesség is lehet borzalmas. :) Nálunk nagyon bejött a tortajej, aminek az alapja sima brownie, sok-sok tejszínhabbal a tetején, a szemek, szájak és orr pedig gumicukor. Ha épp az nincs kéznél, marcipánból is pillanatokon belül formázhatunk akár különböző hangulatot ábrázoló érzékszerveket. Ebben szerintem a kismókusok is szívesen részt vesznek, kérdezd csak meg őket!

félelmetes tortafej
félelmetes tortafej

Jobbat tudsz? Mutasd magad!

Te is olyan mókus vagy, aki szeret a konyhában tenni-venni, kreatívan alkotni? Gyere facabook-ra és osszuk meg egymással tapasztalatainkat, élményeinket, mert az jó! <3

A cikk megírását a Provident támogatta.

3 szavazat

Te mit gondolsz?