7 sokkoló tény, amit nem tudsz a napozásról, pedig…

napozás

Ha nyár, akkor napozás. Ha napozás, akkor pedig bronzos barnaság. Ez eddig a habos oldal, de azt tudjuk, hogy mit szabad és mit nem?

Mi veszélyes és mi a felesleges?! Mi ad védelmet és mi az átverés? Mire kell odafigyelni és mivel nem kell foglalkozni? Mire figyeljünk a gyerekeknél és mire az időseknél? Most garantáltan meg fogsz lepődni…

napozás
tények és tévhitek a napozásról

1) Nem kell napozás a D-vitaminhoz

Remekül hangzik, hogy a D-vitamin miatt kell napoznunk, de ez nem állja meg a helyét. A WHO ajánlása alapján a szervezetünk megtermeli a szükséges mennyiséget heti 2-3 alkalom 5-15 perces kar-arc napozással. Azaz, hacsak nem egy barlangban élsz, akkor a sima közlekedéssel is ér már annyi nap, ami bőven elegendő.

2) A nyaralás előtti szolárium az egyik legrosszabb ötlet

A barnább bőr nem nyújt több védelmet az UV sugarakkal szemben. Egyszerűen az történik, hogy nyaralás alatt a szervezetednek még nagyobb kárral kell már foglalkoznia. Márpedig pont nem ez a célunk. Ne tegyük!

3) Az árnyék nem mindig elég!

Azért, mert nem ér közvetlenül a nap, még nem jelenti azt, hogy a sugárzás sem. Az UV sugárzás 25%-a csak a homokról is visszaverődik és akkor még nem beszéltünk a vízről. Napvédelemre árnyékban is szükségünk van. Kenjük magunkat árnyékban is.

Szeretnél spórolni a nyaraláson? Nézd meg a Provident 10 hasznos tippét az olcsóbb nyaraláshoz! Kattints és ellenőrizd, hogy mindet betartod-e?! —>

4) Minél fiatalabbak vagyunk, annál nagyobb a veszély

A csecsemők bőre egyszerűen még túl fiatal és fejletlen ahhoz, hogy maga is hatékonyan tudjon védekezni . Azonban ez nem csak a babákra vonatkozik, ugyanis még a tinédzserek bőre is védtelenebbek az idősebbekével szemben. A gyerekkori megégések növelik a bőrrák kockázatát felnőtt korukban. Márpedig ez a szülő felelőssége, a gyereket nem érdekli, hogy mi lesz majd vele.

5) Felhős időben is le lehet égni!

Ugyan függ az UV sugárzás mértékétől, de maga a sugárzás jelentős mértékben továbbra is átjut a felhőkön. Ez a sugárzás károsítja a bőrt és és növeli a bőrrák kockázatát. Az pedig nagyon nem jó! :(

6) Nincs olyan, hogy egészséges barnaság!

A napozás által termelt melanin (barna pigment) miatt leszünk barnák. Azonban ezt a bőrünk pont a leégés ellen védekezvén termeli. Azaz már maga az, hogy barnulunk, igazából azt jelzi, hogy a bőrünk már bizony sérült az UV-től.

7) Nem elég csak az UV-B ellen védekezni!

A napból UV-A és UV-B sugárzás is ér minket. És ugyan az UV-B a veszélyesebb, ma már tudjuk, hogy az UVA sem egy életbiztosítás és a ráncaink is ettől lesznek.  Így nagyon fontos, hogy amikor a napvédelemről gondoskodunk, akkor mindenképp olyat válasszunk, ami mindkét sugárzás ellen védelmet nyújt.

Tudod, mi a különbség az UV-A és UV-B sugárzás között? Itt lerajzoltam neked, nézd csak! Kattints a linkre, ha kíváncsi vagy! —>

Oké, nem kell sikoltva beásni magunkat a föld alá, de fontos, hogy tisztában legyünk vele: a napvédelem életmentő. Vegyünk és mindig használjunk olyan naptejet, ami minimum 50 faktoros (nem, nem elírás, nem, nem túlzunk)! Így tudjuk minimalizálni a bőrrák kockázatát.

Tehát: nyaralást és napozást is csak mókusésszel! Ha van még olyan pont, amit fontosnak tartasz, de nem említettük, feltétlen szólj! ;)

A cikk megírását a Provident támogatta!

1 szavazat

Te mit gondolsz?