Így lesznek mindig szagtalanok a műanyag dobozaid!

műanyag doboz - újságpapírral védve a szagok ellen

A XXI. század egyik legnagyobb vívmánya a műanyag. Bár én kevésbé rajongok ezért az anyagért, van, amikor nagyon hasznos és sok esetben sokkal olcsóbb, mint az azt esetleg helyettesítő egyéb lehetőségek. Egy valami viszont tény: a műanyag tárolódobozok hatalmas mókussegítség a háztartásban, így én is nap mint nap használom őket.

Viszont utálom, hogy valamiért bebüdösödnek és állott, fura szaguk lesz, amitől már kevésbé van gusztusom abban elrakni a maradékot, úgyhogy kezdődhet a mosogatás, áztatás… Kiderítettem, mi okozza a szagokat és hogyan tehetek ellene! Persze, szokásomhoz híven ki is próbáltam és hozzád már úgy hoztam el a trükköt, hogy vállalom: ez bizony működik!

Ha vannak kételyeid a neten keringő háztartási praktikákkal és tippek-trükkök hitelességével kapcsolatban, gyere és tarts a mókusokkal, mert mi igyekszünk mindent kipróbálni és saját bundánkon megtapasztalni! ;)

A Provident is szereti a mókusok ötleteit, így felkértek, hogy írjunk minél több hasonlót.

Miért büdösek a műanyag dobozok?

Ez mókusegyszerű: mivel porózusak, ezért magukba szívják és átveszik a szagokat és valami miatt ragaszkodnak hozzá, így még elmosás után is képesek valamennyit megtartani belőle. Rossz tulajdonságuk, de hát mit tehetnénk… ők ilyenek. Ezzel a szuper módszerrel viszont kicselezzük őket és soha többé dohos, állott műanyag szag!

Mit tegyek a régi dobozokkal?

Ha már régi műanyag dobozokról van szó, akkor érdemes egy alapos tisztításnak alávetni, hogy frissebb, szagtalanabb legyen, mint újkorában és ezentúl már soha többé nem lesz ilyen gondod! A tisztítását én citromdörzsöléssel, valamint só és szódabikarbóna keverékével szoktam megoldani, akárcsak a vágódeszkáim esetében.

Így szagtalanítsd a fa vágódeszkáidat! Leírásért és fotókért kattints! —>

A műanyag doboz szagtalanítása

A megoldás: újságpapír! 

Semmi más teendőd nincs, csak annyi, hogy ezentúl, mielőtt elrakod a szekrénybe a műanyag dobozokat, belegyűrsz egy-két újságpapírlapot és úgy zárod le! Ennyi! (Kipróbáltam úgy is, hogy nem rakom rá a tetőt és az egymásba helyezett dobozok közé tuszakolok újságpapírt, de nem volt az igazi.)

újságpapírral a dohos szag ellen
újságpapírral a dohos szag ellen

A legjobban a képen is látható megoldás működik, hogy telepakolod összegyűrt újságpapírgolyókkal és a tetejét rárakva tárolod őket az újabb használatig. Tudom, hogy ennek így több hely kell, de nálunk a külön tárolt tetők ugyanarra a bolygóra költöznek ahová a fél pár zoknik, úgyhogy én (helyhiány ide vagy oda) rászoktam, hogy így tárolom őket, nekem nem gond.

szagtalan műanyag dobozok újságpapírral
szagtalan műanyag dobozok újságpapírral

Természetesen, ahogy egy gyakorlatias mókus szokta, úgy teszteltem, hogy egyik dobozt papír nélkül, másikat papírral raktam el, majd pár nap múlva elővettem őket és lám-lám, a trükk működik! Kicsit magam is meglepődtem (sajna nem tudom neked elmagyarázni, hogy miért is, de valószínűleg a papír magába szívja, ellopja a műanyagtól a szagokat).

műanyag dobozok szagtalanul tartása
műanyag dobozok szagtalanul tartása

A fekete-fehér újságpapír lenne a tökéletes, de épp nem vettem le újságot se a jobb oldalról, se a balról :P így csak a postaládából kiszedett szóróújság került a kezembe. Jelentem, profin működik ezzel is. Egyetlen hátránya – ha az újságpapír összegyűrését nem vesszük fáradtságnak :P -, hogy érdemes minden használat előtt gyorsan elöblíteni a dobozt, ha véletlenül sem szeretnénk nyomdafesték-maradványt magunkhoz venni.

Hasznosnak találtad? Mókuskedvesen kérlek, akkor oszd meg a cikket vagy a facebook-posztot, hogy minden ismerősöd megköszönhesse majd (neked ;)) a szuper ötletet! Én meg neked a megosztást! <3

Tehát: legyen automatikus, hogy a szekrénybe rakás előtt megtömöd egy-két újságpapírlappal a műanyag dobozokat! Oké?

 

5 szavazat

Te mit gondolsz?