Fél a gyerek? 3+1 tipp a félelem leküzdéséhez [+könyvajánló]

gyermekfélelmek

Emlékszel, hogy féltél, amikor még kicsi voltál? Féltél a sötétben, vagy féltél a pókoktól? Így lehet ezzel most a kismókusod is, aki bizonyára biztonságban érzi magát melletted, mégis előfordul, hogy szüksége van egy kis megnyugtatásra a saját nyelvén is. A te segítségeden kívül jól jön egy jó barát, akivel sokat tanulnak egymástól és hirtelen már az a 8 láb sem lesz annyira ijesztő. Ezért muszáj neked bemutatnom valakit, akit feltétlen mutass be gyerkőcödnek, hogy mostantól minden félelemre máshogy nézzen ő is.

Ha azt hiszed, minden mókust ismersz már, akkor bemutatom neked Cidrit, az egyik legjópofább mókust, akit valaha láttam… persze a tükrömben látottan kívül. :P Cidrimókus első ránézésre egy átlagos kis mókus. Egy fán él az odújában, és egészen szokványos mókusos tevékenységekkel tölti a napját: eszik, nézelődik, alszik. Na, igen, de hogyan nézelődik!

félelem leküzdése gyerekeknél
Elalvás előtt mindig világítsunk be mindenhová zseblámpával! :)

 

Cidri életét a szorongás mozgatja. Sok mindentől fél, ezeket buzgón sorra is veszi – többségük külső szemmel nem reális vagy eltúlzott mértékű félelem –, és igyekszik felkészülni arra az esetre, ha megvalósulnának. Egy esetleges cápaveszély ellen például szardíniakonzervet tart magánál; méhek légitámadását maszkkal, sisakkal és ejtőernyővel készül kivédeni… Szerintem tök jogos! :)

Készítsetek nyakkendőből csörgőkígyót, hogy még egy
barátotok legyen, aki megvéd! Leírásért + képekért kattints! —>

Cidri abban a hitben van, hogy mindent végiggondolt, nem hagyott teret a véletlennek. Terveibe azonban mindig hiba csúszik.

A váratlan fordulatokra Cidri szélsőséges módon reagál: ha bekövetkezett a végső katasztrófa, nyilván vége az életének! Halottnak tetteti magát. Akár órákig is eltart, amíg mozdulatlanságában ki meri nyitni a szemét, és képes meggyőződni arról, amit az olvasó már rég tud, és jókat mulat rajta – hogy valójában semmi tragikus nem történt, sőt!

Cidrimókus segítségével könnyedén
megküzdhetünk a szorongásokkal!

A gyerekek számára a nagyvilág ismeretlen és nehezen érthető hely. A biztonság, védettség érzése kiemelkedően fontos számukra, minél kisebbek, annál inkább. Szüleik megpróbálják minden bajtól megóvni őket, gondosan megtanítják, ki mindenkiben ne bízzanak, hogyan vigyázzanak magukra, és persze kicsit féljenek is – ez teljesen érthető, természetes törekvés. Terveket szőnek, elővigyázatossági lépéseket tesznek, és megpróbálnak felkészülni a legrosszabbra, bármi legyen is az. Ha pedig mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elképzelték, pánikba esnek.

félelem a rossz álomtól
félelem a rossz álomtól

A pánik rossz érzés, felzaklató, és egyenesen vezet a hasonló helyzetek elkerüléséhez. Az elkerülés és az egyéb félelmek aztán további helyzetek elkerüléséhez vezethetnek, amíg már a fantáziavilág harapós szereplői minden bokorban ott leselkednek, és legyőzhetetlennek tűnő akadályokká nőnek. Felhősi Gabi, gyermekpszichológus egy remek kiadványra hívta fel a figyelmünket, melynek segítségével a gyerekekben lévő szorongások könnyebben oldhatók, a problémákról a szerethető könyvecskék segítségével úgy beszélgethetünk, hogy a gyerekek szinte észre sem veszik.

Ha örülsz egy-egy bemutatónak, amit Mókus már jól megrágott és szívből ajánl és még szakértői cikket is ad hozzá, kövesd és folyamatosan szállítja neked a jobbnál jobb tippeket!

Cidrimókus könyvsorozat a BABILON Kiadótól

gyerekfélelmek leküzdése könyv segítségével
gyerekfélelmek leküzdése könyv segítségével

Cidrimókus kalandjai idáig négy kötetben jelentek meg, melyeken keresztül a kismókusok azt tapasztalhatják, hogy a világ egyrészt kevésbé kiszámítható, mint amilyennek Cidri látni szeretné, ugyanakkor többnyire egyáltalán nem is olyan veszélyes. A szigorú óvintézkedések csak időleges nyugalmat hoznak a mókusnak, továbbá komoly áruk van: Cidri saját életterét korlátozza. Egy ilyen történet a gyerekeknek az alábbi nagyon hasznos üzeneteket közvetíti:

  1. Sok minden jó lehet még a világban és magadban, amiről sejtelmed sincs!

  2. Ne cidrizz, merj felfedezni, megéri nyitni!

  3. Találd meg a félelem forrását, és szüntesd meg azt!

+1 tipp a szülőnek

Soha, de soha ne becsüld le a gyermeked félelmét! Ezeket a dolgokat komolyan kell venni! Beszéljetek róla, ismerjétek meg a félelmét és győzzétek le együtt. És Cidrimókussal! :)

félelem leküzdése
félelem leküzdése

 

Nézd meg a kedvenc videómat Cidritől – mert az is sok van neki -, amiben elmondja, hogyan fogsz jól aludni, ha félsz a sötétben.

Ha örülsz, hogy bemutattuk Cidrit, köszönd meg egy lájkkal és gyere facebookra is, ahol nyerhetsz is egy Cidrikönyvet! ;)

5 szavazat

Te mit gondolsz?