Mit tehetsz, hogy megtörd a “gonosz varázslatot” és kitörj a cukor fogságából?

cukor, cukoréhség, cukorbetegség

Gyakran rád tör a cukoréhség? Megkívánsz egy kis csokit vagy csak jólesik egy túró rudi kávé után? Nem tehetsz róla, ennek oka van, viszont tehetsz ellene és bármennyire is unod az egészségvédő mókusdumát, én addig nyomom, amíg át nem megy! :P Nem egy bogyót fogok ajánlani, amit ha beveszel, soha többé nem kívánsz édességet, úgyhogy ha arra vágysz, azt máshol kell keresned.

Viszont megpróbálunk segíteni úgy, hogy megmutatjuk, milyen lehetőséged van arra, hogy szenvedés nélkül szabadulj meg a kíntól, ami kikészít, hiszen te is tudod, hogy hizlal, te is tudod, hogy a túlzott cukorbevitel egészségtelen, mégis kívánod.

Haness Rita gyógytornász szakértő mókusunk írt neked egy szívhez szóló (szó szerint!) levelet, amiben kapsz egy kis cukortörténelmet is. Érdekes lesz, ígérem! Ezután elmondja, ő hogyan tud segíteni, te pedig eldöntöd, hogy élsz-e a lehetőséggel. Ahogy az intim témákban is megszokhattad, sok-sok jó tanácsot és ingyenes első alkalmat kínál, ahogy egy mókus is teszi mindig! ;)

Az nem kérdés, hogy számodra is fontos az egészséged és ha hajlandó vagy végre tenni is érte valamit, itt a helyed!

“Lejöhetsz” a cukorról

Mit gondolsz? Az édességek utáni sóvárgás természetes állapotunk? Tatatataam és dobpergés: egyáltalán nem az, és ki is védhető! Nem mindig ettünk ám ennyi cukrot, mint manapság.

Korábban csak édes nedveket fogyasztott az emberiség, és csak később jött rá a szilárd cukor készítésének titkára. Az édes ízt mindig is kedveltük, de elődeink gyümölcsökkel és mézzel kényeztették magukat. Indiában kezdtek el először szilárd cukrot gyártani cukornádból az i.sz. 3. századtól. Sok idő telt el, amíg a 18. században a burgundi répában is felfedezték a cukrot. Tessedik Sámuel nevéhez fűződik a cukorrépa-termesztés elterjesztése. Az akkori cukorrépa cukortartalma 6-7% volt. A nemesítés eredményeként korunk cukorrépái már 20-22% cukortartalommal büszkélkedhetnek.

Tudtad, hogy létezik olyan, hogy csokifüggőség?
Olvass el egy szomorú, de tanulságos történetet! Kattints! >

Egy kis cukortörténelem

A Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézetében készült tanulmány szerint az európai kontinensen a 10. században még csak orvosságként ízlelgették a cukrot. A 14. században az import nádcukrot fűszereként használta a kor embere, csak csipetnyi mennyiséggel édesítve az ételeket. Valószínűleg akkoriban az ízlelőbimbók sokkal érzékenyebbek voltak, mint manapság, a mieink már elfásultak a túlédesítéstől és az ízdömpingtől. Viszont sohasem késő őket rászoktatni a finom érzékelésre.

A cukor akkoriban luxuscikknek számított Európában, és borsos árat kértek érte. A 16. században 0,5 kg cukorért egy sertést lehetett venni. A 17. században az egy főre eső éves cukorfogyasztás annyi volt, mint amennyi ma a napi.

A 18. század végétől azonban a cukorfogyasztás jelentősen megnőtt Ausztria–Magyarországon, de még akkor is csak 0,4 kg volt az egy főre eső éves fogyasztás, ami a fagylalt, a limonádé megjelenésének és a kávézás elterjedésének is köszönhető volt. Végül 1831-ben megindult a répacukorgyártás Magyarországon és 1848 után az import nádcukor helyét a hazai répacukor vette át. A magyar cukorgyártás az 1860-as évektől vált exportképessé, és a 20. század elejére vezető iparág lett.

Tudod, ma mennyi az éves cukorfogyasztás átlaga Magyarországon?

Kapaszkodj meg! 40 kg/fő. Vagyis tízszerese a 100 évvel ezelőttinek. Gondolom egyetértünk abban, hogy azért akkorát nem változott az emberi szervezet élettanilag és anatómiailag, hogy ennyi cukorra legyen szüksége. Nem furcsa, hogy a cukorfogyasztás eszement megnövekedése “véletlenül” éppen egybeesik az úgynevezett civilizációs betegségek (rák, cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek, elhízás  rohamos és járványszerű megjelenésével?

Ez a rövid történelmi áttekintés arra volt jó, hogy ne gondold, hogy a cukor egyidős az emberiséggel. Szó sincs paranoiáról, amikor a cukorral kapcsolatos dörgedelmeket hallod vagy olvasod. Az emberiség csak az utóbbi 100-150 évben falja a cukrot, lebutítva ezzel az ízlelőbimbóit és az agyát is.

Miért ellenség a cukor?

És most ha tetszik neked, ha nem, akkor is felsorolom a túlzott cukorfogyasztás egészségre kiemelkedően káros hatását:

 • Lehet, hogy egy korty alkoholt sem iszol, mégis a hasi ultrahang vizsgálaton úgy néz ki a májad, mint egy idült alkoholistának, és olyan gyatrán is működik.

 • Cukorbetegség alakulhat ki.

 • Ó igen. Jobb kedved lesz a cukortól, csokitól, mert a magas vércukorszint miatt endorfint termelsz, de ebből a ringlispilből már nem szállsz ki, mert cukorfüggő leszel. Napi szinten többször rá fogsz nyúlni, és minden rossz kedvedet, fáradtságodat, sikertelenségedet édességbe fojtod.

 • Gyorsabban öregszel. Ráncos vén nyanya, tata leszel egykettőre.

 • Testszerte savak termelődnek benned, ettől meg csak zsírszövettel tud védekezni a szervezeted. Szép kis párnákat, jó nagy feneket és úszógumit növesztesz.

 • Persze savak a szádban is termelődnek a cukorbontás hatására. Mit gondolsz miért szuvasodnak a fogaid? Felzabálja őket a sav.

 • Elvonja a szervezetedből a B1-vitamint, kalciumot és vasat, ugyanis a lebontásához ezekre szükség van. Jaj de jó, jön a csontritkulás.

 • Felpörget. Hiperaktív a gyereked? Figyeld meg, hogy mennyi cukrot eszik egy nap!

 • Egyre jobban elbutulsz. Először csak nem fog az agyad, aztán romlik a memóriád, és kiköthetsz a jó öreg Altzheimer kórnál vagy valamilyen más egyéb demenciánál. Nem ismered meg még a szeretteidet sem.

 • Az agy természetes jelzőrendszerét blokkolja, ezért nem érzékeled, hogy túlzásba viszed a táplálkozást, úgyhogy csak eszel és eszel, majd szép nagy darab leszel.

 • Növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Jöhet a gutaütés, szívinfarktus, végtagamputáció.

És még sorolhatnám. De nem kell, mert minden épeszű mókus beláthatja, hogy ez horror. 150 évvel ezelőtt is volt élet a Földön, amikor 0,5 kg cukor is elég volt egy embernek egy évben. Manapság meg hullunk, mint a legyek.

Gondolsz a gyerekeidre?

Ilyen egészség jövőt szánsz nekik? Nem hiszem. Az embert gyermekkorban lehet a cukortól függővé tenni. Ez a szülő, az óvoda és a közétkeztetés felelőssége is, de szülőként neked kell mindent kontrollálnod, ami a gyerekeddel történik. Figyelj oda, hogy mit adsz neki, és mit eszik, amikor nincs Veled.

Tudod egyáltalán, hogy amit egészségesnek hitt élelmiszerként odaadsz a csemetédnek, abban mennyi cukor van?

Fejezzük ki kockacukorban!

Ha tennél kockacukrot az egy bögre teádba, kávédba, az mennyi lenne? Kettő? Három? Ja, hogy te már nem teszel? Egészségesen táplálkozol? Akkor figyelj! Írom a cukortartalmakat. Ezt eszi-issza a gyereked, és még mi minden mást, ami tele van cukorral. Figyelj a számokra a sorok végén, és láthatod, mennyi cukrot viszünk be egy-egy ártalmatlannak tűnő finomsággal.

Miben mennyi cukor van?
Miben mennyi cukor van?

– 0,33-as Fanta narancs – 17 szem kockacukor
– 1 csomag győri édes – 12 szem kockacukor
– 1,5 liter Jana édesített víz – 13 szem kockacukor
– 4 db-os Jó reggelt kekszcsomag – 4 szem kockacukor
– 490 g-os ketchup – 25 szem kockacukor
– Kinder delice tejszelet – 5 szem kockacukor
– 1 kicsi pöttyös túró rudi – 3 szem kockacukor
– 300g csokis műzli – 20 szem kockacukor
– 1 liter 100%-os Cappy narancslé – (és „ez csak gyümölcs”) 36 szem kockacukor
– 125 g-os epres-rostos Actívia vagy Danone joghurt – 4 szem kockacukor
– 330 ml Yippy gyereküdítő – 18 szem kockacukor

Rajtad kívül a világon senkit nem érdekel, hogy mennyi cukrot eszik a gyereked.

Nézzünk szembe a ténnyel, hogy mi egy cukororientált társadalomban élünk. Laboratóriumi vizsgálatok során patkányoknál túladagolták a cukrot. Mit gondolsz, mi történt? Olyan agyi elváltozást tapasztaltak náluk, amelyek a drog túladagolásához hasonlóak. Az embernél már pusztán a csoki látványa kiválthatja ezeket az agyi reakciókat, csakúgy, mint a drog látványa a szerfüggőknél.

Remélem érzed, hogy ez nem vicc. A függőség ádáz dolog. Ha nem sziklaszilárd az elhatározásod, hogy felhagysz a cukorral, akkor esélyed sincs. Mit szólnál, ha megszűnne benned vagy a gyerkőcödben a sóvárgás a cukor után?

Ha nem kívánnád, könnyebben lemondanál a cukorról?

Létezik egy új technológia, (ráadásul magyarok rakták össze), ami megtanít Téged arra, hogy hogyan szabadulj meg a cukorfüggőségedtől. Ha Te már megtanulod a saját tested ideális állapotát létrehozni, akkor a gyerekeidet is tudod okosan tápláni. Nem tudok általános receptúrát leírni, mert minden ember más, másképpen tudja a szervezete az egyensúlyát beállítani. Ez a program egy komoly finomhangolási folyamat. Éppen attól szép, hogy nem “konfekció”.

Képzelj el egy olyan kurzust, ahol az elmélet csak heti 1 óra. Megismered, hogy hogyan működik a te tested. Hetente a saját életedben, a gyakorlatban alkalmazod a megtanultakat, és közben egyre jobban érzed magadat, feltöltődsz energiával, elmúlnak a fáradtság rohamaid, az édesség falhatnékod, jobban alszol, csökken benned a stressz, a testsúlyod kezd az optimális felé igazodni és a környezeted megjegyzéseket tesz arra, hogy mennyire jól nézel ki. Minden “órán” újat tanulsz és a testi működéseidet tovább javítod a tanultak alapján. A tanulási idő alatt van melletted egy hús-vér ember, aki már maga is végigcsinálta ezt a programot, és azóta is így él. Tudja, hogy hogyan támogasson és lásson el a legjobban működő útmutatásokkal. Támogat, biztat, dicsér, a pozitív változásaidra fókuszál és minden alkalommal újabb segítségeket ad, csupa olyan témában, ami téged az ideális fizikai állapot felé vezet. Ő mindenben segít neked, “fogja a kezedet.” A kurzus akkor ér véget, amikor van egy használati útmutatód a saját testedhez. Ennek alapján pontosan tudod, hogy mire hogyan reagál, és mit kell tenned, hogy egyensúlyba hozd. Ez néhány hét alatt bekövetkezik. Most mosolyogsz. Azt hiszed nincs ilyen? De van és meg tudom mutatni neked.

Én gyógytornászként ezt a módszert alkalmazom a pácienseimnél és élvezik, ahogy a testük dinamikus egyensúlyra törekvő folyamatai beindulnak.

Feltöltődnek az “aksik”, leperegnek a kilók, egy másik síkra kerül az életvitelük! Sejtheted, hogy gyógytornászként a mozgásról sem beszélek le senkit. És a vicc az egészben az, hogy ez nem fogyókúra! Nicsenek bogyók, porok, shakek, csak élettani törvényszerűségek, amelyeket, ha megismersz, kezelhetővé válnak a számodra is. Ha egyszer megtanultál a testeddel bánni, soha többet nem kell ismételned. Egyszerűen tudni fogod. Kitaposott ösvény van az energikus, arányos, mozgékony, stressztoleráns testhez. A módszer neve Testszerviz és itt tudhatsz meg róla többet. Kattints! —>

Kérhetsz tőlem egy ingyenes, személyes konzultációt a testi finomra hangolás témában, csak egyeztess velem időpontot, mert abból van a legkevesebb. Kérdezhetsz is a haness.rita@gmail.com címemen.

Ne csak ábrándozz az egészségesebb életről, tegyél is érte! Fogadd el Mókus tanácsait és gyere az újabbakért!

6 szavazat

Te mit gondolsz?