Így készíts 5 kg tökéletes ételízesítőt egész évre egy csomag árából, házilag! recept + fotók

ételízesítő házilag

Még hogy ételízesítőt csak boltban lehet beszerezni… pfff. Mi, mókusok tudjuk, hogy szinte mindent elő lehet állítani otthon is. Nem kell hozzá más, mint egy kis mókusész, egy cél, és a megvalósítás. Most az ételízesítőt készítettük el házilag, ami nemcsak, hogy spórolós, de még egészséges is.

Készítettél már marhafaroklevest ? Nyugi ez nem valami ősi kínai varázsfőzet, inkább magyar különlegesség. Hmmm… igazi finomság, főleg, ha olyan ételízesítőt használsz hozzá, amely tartósítószermentes, és semmiféle „mű” íz nincs benne. Az ilyen leves táplál, felmelegít, és meggyógyít még a náthából is. :)

Imádok főzni, ahogyan imádom az ínyenc falatokat is. És ha ezt egészségesen és még költséghatékonyan is tehetem, hát olyankor a fellegekben járok.

Házi készítésű dolgok, olcsón, egészségesen = lájk? Akkor nyomj egyet mókusra is, és folyamatosan szállítja őket!

Ételízesítő házilag

Ha szereted a pocakod – márpedig melyik mókus nem? -, akkor mindenképpen készítsd el ezt a vegetareceptet. Sőt, ha nem vagy kibékülve mókusanyóspajtással, készíts neki is ajándékba egy (vagy két) üveg házi ételízesítőt, mert azzal bizony le fogod venni a lábáról, ebben biztos vagyok!

Ha egyből a levest viszed kedvesed szeretett édesanyjának és elárulod a titkos fűszert is, ami benne van, attól a naptól kezdve biztos nem fogod többet hallani, hogy: „ Ohhh, hát szegény gyerekem mit eszik, hogy már nem én főzök rá?” Sőt, még a végén lehet, hogy tőled fog receptötletet kérni. Micsoda revans lenne már, ugye? :)

Anyósokról ennyit! Jöjjön a sokszor kipróbált recept.

Hozzávalók

zöldségek házi vegetához
zöldségek házi vegetához

• 1 kg sárgarépa
• 1 kg petrezselyemgyökér
• 1 kb vegyes színes paprika
• 40 dkg zeller
• 20 dkg karfiol
• 20 dkg vöröshagyma
• 20 dkg paradicsom
• 20 dkg karalábé
• 2 fej fokhagyma
• 1-1 nagy csokor petrezselyem és -zellerzöld
• fél kg durva só

Fontos: ezek mind a tisztított, hámozott, csuma nélküli zöldségek súlyai!

házi ételízesítő alapanyagai
házi ételízesítő alapanyagai

Nem kell megijedni. Lehet, hogy ez a mennyiség most soknak tűnik, de ha egy évre kiszámoljuk a bele fektetett munkát és a zöldségek mennyiségét, tökéletesen behozza az árát és a munka idejét.

Csak túl kell élni! :P Na jó, nem kell túlélni sem, mert házimókusasszonyságok biztos, hogy ennél sokkal pepecselősebb dolgot is csináltak már. Én pl. képes voltam 5 órát pepecselni egy tortával, hogy az nagyon pöpecül nézzen ki, és hogy házi legyen, meg egyedi, meg vagány, meg finom, és különleges, meg minden amit fel tudsz sorolni még, az is biztos volt az a torta… :D De a diópucolás és annak ledarálása is pont ebbe a kategóriába tartozik.

Közben egy kis gesztenyés kávé? Katt a receptért! —>

Szóval ezekhez képest ennek az ételízesítőnek az elkészítése bükkfa. :)

Így csináld!

1. A zöldségek megmosása után darabold fel őket akkorára, amekkora darabok a darálódba beleférnek. Nekem az az igazi békebeli húsdarálóm van. Azon kb. 20 perc alatt toltuk át az egész adagot, tehát nem a darálás a sok idő, hanem az előkészítés. Szóval összesen 1,5 óra alatt simán megvan és rengeteg lesz belőle!

Mutatom, milyen lett:

házi ételízesítő - egészséges zöldségek darálva
házi ételízesítő – egészséges zöldségek darálva

2. Ezek után mehet rá a só. Fontos, hogy durva szemű sót használj! Vigyázz, a finom só nem jó, mert azzal nem lesz tartós.

3. Keverd össze az egészet, és szusszanj egy kicsit, ez kb 15-20 perc. Ha levet eresztett a fűszerkeverék, akkor jó vagy, mert akkor töltheted is az üvegekbe. Jobban jársz, ha most a kisebb üvegeidet használod fel (igen a pici nutellás üvegek is jók lesznek), mert megbontás után nem tesz jót a fűszerőrleménynek, ha a levegőn van. Ami nem is csoda, hisz nincs benne semmi tartósítószer, így a bacik és egyéb kórokozók is szívesen lakmároznának ebből a különlegességből.

4. Amikor az üvegbe töltöd az ételízesítőt, jó alaposan nyomkodd bele az üvegbe, hogy semmi levegőbuborék ne maradjon az üvegben.

A végeredmény, körülbelül 5 kg ételízesítő. Ezzel a mennyiséggel azért egy évig ki lehet húzni, de ha aggódsz, hát csinálj dupla adagot! :)

házilag készített ételízesítő/vegeta, tartósítószer nélkül
házilag készített ételízesítő/vegeta, tartósítószer nélkül

És ha már spórolunk, akkor elmondhatom, hogy egy jobb minőségű 1 kilós ételízesítő árából sikerült kihozni ezt az 5 kg házi készítésű, isteni finom és egészséges ételízesítőt. Látom, felragyogott a mókusarc, szem ragyog. Helyes, ezt már szeretem! :)

Hát még hogy fog csillogni, mikor elkészül a finom húsleves és kapod majd a dicséreteket a mókuscsaládtól, mennyire finom is lett. Tehát habozni kár!

Amit lehet, készítsünk el házilag, mert mindig finomabb, egészségesebb és általában olcsóbb is! Kérdés? Lájk!

16 szavazat

Te mit gondolsz?