Az aranyér mumusai, avagy 5 olyan tevékenység, amit soha nem kellene végezned!

aranyér ellen - így tehetsz a betegség ellen

Akinek volt már aranyere, az az ellenségének sem kívánja! Aranyeres popóval bizony egy mókus sem lendül fáról-fára vidáman… helyette az odújában kucorog fájdalmak közepette. Márpedig a fájdalom csak egy dolog, sokkal nagyobb gondokat is jelenthet, úgyhogy jön az utálatos szó, amit nehéz lenyomni bárki torkán, pedig nagyon fontos: megelőzés! Erre viszont már tuti tippünk van egy profi szakértőtől, hogy te soha ne ismerd meg ezt a betegséget! Ráadásul ez kellemes lesz és még élvezni is fogod! ;)

Azt tisztáznunk kell, hogy aranyere anatómiailag minden mókusnak van. Kis érgombolyagokat tartalmazó gombócokat vagy párnácskákat képzelj el a végbélnyíláson belül, a nyálkahártya alatt és a végbélnyíláson kívül, a bőr alatt. Ezek belső és külső aranyérre hallgatnak.

Az egészséges mókus vidám mókus. Ha te is szeretsz vidám lenni, tarts mókussal, aki mindent megtesz, hogy egészséges maradj!

Ne keresgéld, mert ha békés a terület és minden rendben van, akkor nem tapinthatók! 

Az aranyeres zóna a széklettartásba is besegít, tehát jó hogy van, szüksége van rá minden mókusnak. Csak baj ne legyen vele! Nézzük, hogyan tehetünk ellene!

Haness Rita gyógytornász, gátizomtréner szakértőnk segít abban, hogyan előzheted meg és mit tehetsz ellene, ha már előbukkant. Ha már ismered Ritát, tudod, hogy az intimtorna a nagy szerelem és alap minden nő számára, úgyhogy nagy szeretettel vár az októberi tanfolyamon is!

Aranyér és életmód

Az aranyérbetegség arra is visszajelzés lehet, hogy az életmódoddal van egy kis gubanc.

Persze jelentkezhet úgy is, hogy nem tehetsz róla:

 • várandósságnál
 • szülés után
 • “puha húsúaknál” a kötőszövet gyengesége miatt
 • köhögéssel, tüsszögéssel járó krónikus betegségben szenvedőknél
 • nehéz fizikai munkát végzőknél
 • kismedencei daganatnál

Ezeket most hagyjuk és nézzük meg, mi az, amiről már te tehetsz és mi az, amit ellene tehetsz.

Alapgyakorlatok, amiket minden ülőmunkát végző mókusnak kötelező
nap mint nap elvégeznie!
 Te már ismered őket? Kattints és csináljuk együtt! ;) —>

 

5 tevékenység, amivel jó esélyed van egy aranyér(nem, nem az érem) begyűjtésére

Nézzük csak meg, hogyan fejleszthetsz magadnak “izmos” aranyeret, ami ugye már betegség.

 • Ülőmunkát végzel, és az intések ellenére nem állsz fel mozogni, gátizomgyakorlatokat csinálni 1,5-2 óránként, csak ülsz és ülsz.
 • Eszeveszetten súlyzózol, hogy izmos legyél, de nehezebbeket emelsz, mint azt a tested jó néven venné.
 • Cipekedsz, és nem delegálod a feladatok egy részét sem, így túlzásba esel. Kiszámoltad már, hogy a gyerek emelgetése, a bevásárlás naponta hány kiló felemelésére késztet? Meg fogsz lepődni! Több 100 kiló is lehet naponta. Szerinted a végbélzáróizom erre lett tervezve?
 • Székrekedéses alkatként az erőlködés kellően megterheli az aranyereket.
 • Na és a WC-n ücsörgés! Az ám az igazi öngól!
Ne ücsörögj a WC-n, ha nem akarsz aranyeret!
Ne ücsörögj a WC-n, ha nem akarsz aranyeret!

Mit tehetsz ellene?

 • Nem győzőm hangsúlyozni, hogy az ülőmunkát végzők alapfegyvertárába bele kellene tartozzanak a végbélzáróizom-gyakorlatok. Nosza, tanuld meg! Állíts be a telefonodat 1,5 óránként csipogóra, és végezd el a végbélizom tónusfokozó és keringésjavító gyakorlatait!
 • Olyan súlyú súlyzókat használj, amivel egyenletes légzés mellett nagyobb ismétlésszámot tudsz végrehajtani. Ne préselj! A nőknek egyáltalán nem ajánlott a nehéz súlyok emelése!
 • Kérd meg a férjedet, vagy a mókuspasidat, hogy intézze ő a bevásárlást! – Ne legyintsd, hogy erre nincs lehetőség, akkor találj mást, de oldd meg, mert az egészséged a tét! Ha már beteg vagy, te nem fogod tudni cipelni. Akkor ki fogja?
 • Ne kapd fel a kismókust percenként! Guggolj le hozzá, öleld át, szeretgesd és próbáld meggyőzni, hogy tud jönni ő bizony a saját lábán is, hisz már „nagylány”!
 • A székrekedést rendezni kell és hidd el, hogy a legtöbb esetben van rá megoldás. Ennek külön beszélgetést szentelünk az intim torna tanfolyamon. Van rá praktika és a végbélzáróizom- gyakorlatok is pompásan hatnak. Nem csak én mondom, hanem a pácienseim is.
 • Csak addig ülj a WC-n, amíg a kakilás tart! Utána usgyi, húzz el onnan! Sőt, tisztálkodás után, még végezhetsz egy 10 másodperces előrehajlást is! El sem tudod képzelni, hogy ez mennyit segít az aranyeres terület keringésének!

Okok és tünetek, kezelés

Az érgombolyagokból a vénás visszafolyás akadályozottsága jelenthet problémát, valamint a kicsike vénák tágulata okozhat gondokat. Akinek a lábszárán kidagadnak és kacskaringóssá válnak a kék erek a bőr alatt, azoknál (de nem csak azoknál) előfordulhat aranyérbetegség is.

Az 50 év feletti mókustársadalom közel fele megtapasztalta már az aranyérbetegség nyűgjeit. Csupa kellemetlenség. Először csak enyhe diszkomfort a végbélnyílás környékén, majd viszket, ég, fáj, tapinthatóan megduzzad, sőt még vérezhet is. Legrosszabb esetben trombotizálódhat, és akkor már meg is kell műteni. Az aranyér duzzanata olyan érzetet kelt, hogy az elszenvedője szeretné visszadugdosni a popsijába, de hiába, nem marad ott. Ülni rajta gyötrelem, álláskor, gyalogláskor szintén nem egy leányálom. Fekve tűrhető, és arra is vágyik ilyenkor az ember.

Proktológus szakorvos foglakozik a makacs aranyérbetegséggel, hozzá kell fordulni, ha gyakran jelentkezik, vagy ha nagyon eldurvul. Amikor csak éppen bejelez, akkor krémekre, kúpokra általában jól reagál, és akkor még megfékezhető. A gyógyszertárban a patikus ajánlani fog néhány, recept nélkül is kapható hatásos készítményt. Minél tovább vársz a kezeléssel, annál ádázabb lesz. Ennél viszont van egy sokkal jobb megoldás. Előzd meg és tegyél érte, hogy nálad elő se bukkanjon ez a szép nevű, de ronda betegség!

aranyér ellen férfiaknak
aranyér ellen férfiaknak

Menj el Ritához intimtornára, ha nő vagy… ha pedig a keményebb fából faragtak, férfiként az Aranyér minikurzus az, amire szükséged van. Kattints a linkekre, vagy írj mail-t Ritának a haness.rita@gmail.com címre és tegyél ma is valamit a mókusegészségedért! ;)

Mert néha az igazán komoly dolgokról is beszélni kell! Nyomj egy lájkot, ha igazam van!

3 szavazat

Te mit gondolsz?