Intim téma, csak nőknek! Tudtad, hogy a hüvelyed egy tömegpusztító vegyi fegyver?

Női témákban beszéltünk már az intim torna fontosságáról és hogy miért fontos az ülőmunka mellett a napközbeni mozgás és persze már minden mókus tudja, hogyan kell helyesen pisilni. Ennél viszont sokkal több mindenre kell odafigyelnünk, hogy mindig minden rendben legyen odalent.

Ezért is fogadtuk állandó mókusvendégünkké és szakértőnkké, Haness Rita gyógytornász és gátizomtrénert, aki azon kívül, hogy folyamatosan vár titeket az intim torna tanfolyamaira, nagyon sok mindenben fog ezentúl is segíteni és persze bármikor kérdezhettek tőle. Most a hüvelyünk védelmi rendszeréről és arról fog nekünk beszélni, hogy mi mindenre vigyázzunk, hogy ő is tudjon vigyázni ránk. Tudtad pl., hogy mennyire fontos, hogy honnan melyik irányba töröljük ki? Vagy hogy mire figyelj tusfürdővásárlásnál?

Ha néha jól jön egy kis őszinte beszélgetés, csak női klaviatúrák között, tarts Mókussal, mert erre is odafigyel és fontos intim témákat boncolgat!

„Savas eső” a hüvelyben

Hiszitek vagy nem, a hüvelyetek egy “tömegpusztító vegyi fegyver”. Ez a 7-9 cm hosszú alagút csak a kivételezettekkel barátságos, viszont a baktériumokkal, gombákkal, vírusokkal és egysejtű élősködőkkel szemben abszolút kíméletlen, ha jól működik.

A hüvely apró vegyészei a tejsavtermelő baktériumok. Ők egész nap szorgoskodnak, hogy egy olyan savas környezetet hozzanak létre, amelyben a kórokozók nem tudnak megélni és elszaporodni.

Egy kis vegyészet: a kémhatást (savasság-lúgosság) a pH jellemzi. Csak viszonyításként: a víz semleges vegyhatású és a pH-ja 7. Nem savas és nem lúgos. A 7-nél alacsonyabb érték a savasságot mutatja. A hüvelybaktériumok egészséges szervezetben 3,8-4,2 közötti pH-t tartanak fent. A savas esők pH-ja 5 alatt van.

Kik az ellenségek?

100 szónak is egy a vége, a hüvelyetek egy csodafegyver! Amikor “élesre van töltve”, akkor a hüvelyváladék színtelen, szagtalan, áttetsző és savanykás.

Viccesen azt mondhatnánk, hogy Hüvely Flóra ilyenkor kicsattanóan egészséges, aktív, tevékeny, vagyis a top-on van! A hétköznapi életben viszont egy csomó veszély leselkedik rá. A normál hüvelyflóra a hüvelyben élő jótékony baktériumok összessége (95%-uk Lactobacillus), melyek teljes egyensúlyban élnek egymással, ha minden jól megy.

Most már minden mókuslány számára világos, hogy addig jó nektek, amíg a hüvelyetek savassága normális, és a tejsavtermelő baktériumok teljes létszámban, “jó hangulatban” gyártják a tejsavat. Milyen porszem kerülhet a gépezetbe?

fertőzések intim területeken és amit tehetünk ellene
fertőzések intim területeken és amit tehetünk ellene
 • Az egyes számú közellenség az antibiotikum, mert elpusztítja a kis vegyészeiteket is. Megfogyatkozik a számuk, és lőttek a napi tejsavmennyiségnek. Vannak helyzetek, amikor az antibiotikumra szükség van, nincs mit tenni, be kell venni. Utólag a hüvelyflórát helyre kell állítani. Később elmondom, hogyan.
 • A hormonális változások hatására is kibillenhet a vegyi egyensúly. A várandósság alatt, a változókorba lépéskor vagy a fogamzásgátló tabletták szedésekor veszélyeztetettebbek vagytok a hüvelyfertőzésre.
 • Gyakori irrigálással leszoktathatjátok a bacikat a tejsav termelésről. Ellustulnak. Sőt ki is moshatjátok őket a hüvelyből. Akkor meg kevesen lesznek.
 • A szappan és a tusfürdők lúgosak. PH-juk 9-10. Ezekkel alsó fertályt mosni, sőt a hüvelybe becsutakolni nem ajánlott, mert alapból csökkentik a savasságot.
 • A vér is lúgos. Igaz “csak” 7,4 a pH-ja, de közvetlenül átfolyik a hüvelyen minden menstruáció alkalmával. Egy normál menstruációt a hüvely jól tolerál, de azért ilyenkor a védelem gyengébb, úgyhogy jobb, ha nem húzod ki a gyufát! Lánykoromban mindig mondta a nagymamám, hogy amikor menstruálok, ne menjek uszodába és gyakrabban tisztálkodjak. Tudta ő, hogy ilyenkor nem olyan erős a védelem, mint máskor. A vérezgető méhszájseb, a mióma miatt kialakult elhúzódó és bő vérzés lúgossága viszont már sok lehet a hüvely savas egyensúlyának és kibillen.
 • Az uszodavíz is lúgos. pH-ja 7,2 és 7,6 között mozog. Ha szülés után gátizomtornával nem regeneráltad a hüvelyedet, akkor tág maradhat. Ilyenkor a lúgos uszodavíz úszáskor, fürdéskor belecsobban a hüvelybe, és gyengíti a savasságát. Ha kádban vagy medencében való fürdés és szárazra törülközés után még mindig csordogál a víz a hüvelyedből, akkor az bizony tág.

Ha te is ülőmunkát végzel és a hátad vagy derekad is szokott fájni,
ezt is muszáj elolvasnod Ritától! Kattints! —>

Mit tegyél?

inkontinencia megelőzés intim tornával
inkontinencia megelőzés intim tornával
 • Csak indokolt esetben szedjél antibiotikumot. Verébre ne lövöldözz ágyúval! Ha mégis be kellett szedned egy doboz antibiotikumot, akkor hüvelyflóra helyreállító készítményt (hüvelykúpot, hüvelytablettát, hüvelygélt, Lactobacillussal átitatott tampont) vegyél a gyógyszertárban. Vény nélkül vásárolhatsz nagy választékban. Mindig olyat válassz, amiben a tejsavtermelő bacik is benne vannak. Őket kell visszatelepítened. Többnyire 1 hétig tart egy kúra.
 • Ne irrigálj, ha nem muszáj!
 • Altesti tisztálkodáshoz szappan és tusfürdő helyett használj pH 4, pH5 intimhigiénés lemosókat! Lehetőleg illat-, színező- és parabénmenteset válassz! Most már könnyedén kapsz ilyet, úgyhogy ne aggódj, csak keresd a polcokon. Vigyázz! Ha kiteszed a fürdőszobában, a család férfi tagjai is rákapnak. Imádják!
 • Örülj a menstruációdnak, és tampon helyett inkább használj betétet, amikor csak lehet! Ilyenkor tisztálkodj gyakrabban és pihenj többet!
 • WC-papír használatkor mindig elölről hátra, vagyis a hüvelybemenettől a végbél felé törölj! Így a végbélnyílás körüli baktériumok nem jutnak be a hüvelyedbe.
 • Műszálas fehérnemű helyett viselj pamutot! Jobban szellőzik a terület. A gombák rajonganak a sötét, nedves helyekért. Ki hitte volna? :)
 • Ne egyél cukrot csokival, kekszet chips-szel és még sorolhatnám a fantáziadús kombókat! Egy a lényeg! A sok szénhidrát majszolása gombásodásra hajlamosít.
 • Ha huzamosabb ideig nagyon stresszes vagy, akkor számíts rá, hogy a hüvelyed védekező képessége meggyengült.
 • A hüvelytorna jó keringésben tartja a hüvelyfalat. A tejsavtermelő baktériumok így jól tápláltak lesznek, és serényen termelik a kellő mennyiségű tejsavat.
 • Az intim torna a hüvelyizomzatot is megerősíti, ezzel megszűnik a tág hüvely. Feszes hüvelybe nem csap be az uszodavíz és még a párod is felvillanyozódik az együttléteitek alkalmával. Tehát két legyet ütsz egy csapásra! Tanuld meg és végezd naponta pár percig az intim tornát!

Miért fontos az intim torna?

Amikor azt hiszed, hogy makkegészséges vagy, és minden a lehető legnagyobb rendben van, akkor az a kis tenyérnyi terület, amit az orvosi nyelv medencefenéknek (gátnak) hív, a köznyelv pedig nem beszél róla (mert tabu? pff), bizony nap-mint-nap egyre gyengébb lesz, ha nem tornáztatod. Tudod, mi az az inkontinencia, amivel rengeteg nő küszködik nap mint nap? Ne is tudd meg soha!

Itt is edzeni kell ám az izmokat, mert egy egészségtudatos mókus számára az édes kevés, ha a popsija, combja és a hasa feszes, de a gátja plöttyedt. Nem beszélve arról, hogy a kismedenceszervek (méh, húgyhólyag, végbél) tartószalagjait óvó praktikákat is jó tudni, mert óhatatlanul túlterheljük őket.

Így aztán, mire érett nővé váltsz, lesüllyedhetnek ezek a szervek, és sokszor csak egy műtét segíthet. Ezt most TÖRÖLJÜK! Mert nem kell mást tenni, mint erősíteni a gátizmokat és tudni, hogy mit lehet és mit nem.

Intim torna tanfolyam

A tanfolyamon nem csak a gyakorlatokat tanulhatod meg, hanem további fontos és érdekes infókat gyűjthetsz be erről a kényes területről.  Írj e-mail-t nekem a haness.rita@gmail.com címre és elküldöm a következő időpontokat.

Tehát: vigyázz még jobban a hüvelyedre, mert minden szempontból fontos ő számodra és ő is vigyáz rád! Így kölcsönös a szeretet! ;)

4 szavazat

Te mit gondolsz?