Így készül vidám tornazsák férfiingből és cipőfűzőből házilag! +képek

férfiingből tornazsák házilag

Igen, tudom, ha korábban szóltam volna, akkor jobb lett volna… de ki gondolta volna, hogy pl. egy férfiingből tornazsák is készíthető!? Persze leeshetett volna hamarabb is a tantuszmogyoró a fáról, de hátha te még nem vettél, vagy a kis mókustanonc elhagyja. Bocsi! :) De ha két tornazsákja lesz, az sem baj, mert azok a szagok, amik terjengeni szoktak ezekben a zsákokban… inkább ne részletezzük, jobb ha kettő van. Na ugye, hogy ugye?

A legjobb a házi készítésű tornazsákban, hogy totál egyedi (ráadásul „apu velem van” feelingje van) és mivel ez tényleg csak újrahasznosítás, akár havonta új darabbal vagizhat a kismókus. Oké, nem mindenki olyan, mint én… de én imádnám! :D Így fog kinézni, nézd csak! Néha persze a jó barátok is belemásznak, annyira jó!

tornazsák gyerekeknek házilag
tornazsák gyerekeknek házilag

Dia mókusunk ezt csatolta a cikkhez (merthogy én be vagyok oltva tű és cérna ellen, tudod): „Kuncogok magamban, ahogy felhúzod a szemöldöködet a képek láttán! :P” Üzenem innen is, hogy ezek alapján a képek alapján a leírással még én is meg tudnám csinálni, ha nem kellene hozzá az az említett ellenséges duó. De mondjuk ragasztóval simán! ~Panna

A zsák elkészítése nem vészes és akár kézzel is meg lehet varrni, de varrógéppel persze sokkal gyorsabb.

*** Ahogy a zuhanyzás is lehet gyorsabb, de miért akarnál magadnak rosszat? Cseréld inkább le a zuhanyfejedet Zuppira, aki víztakarékos és 5 funkciós. Katt a képre és tudj meg róla mindent, vagy olvasd el mókusaink véleményét, akik már régóta használják!

Anyagszükséglet

• Egy használt ing vagy bármilyen vászon anyag, ami jól szellőzik. Pamut póló is jó lehet talán, de mivel az rugalmas, a varrás is nehezebben fog menni és lehet, hogy gyakrabban kell mosni. :) Viszont pl. kislánymókus színes, vidám, kinőtt ruhácskájából szuper lesz!

• 2 db cipőfűző vagy zsinór

 

Ezen kívül már csak rád van szükség és egy kis cérnára és tűre, vagy a varrógépedre!

férfiing + cipőfűző=tornazsák
férfiing + cipőfűző = tornazsák

Pénzbeli ráfordítás: tulajdonképpen csak az időd! Ami persze drága, de hát mégiscsak a kismókusodról van szó! ;) Én a cipőfűzőt kiszedtem a mókuspasim cipőjéből, így az is újrahasznosítás. :P Kapok majd a fejemre, de hát nem is használta… (Ezt most zsinórral teszteltem, de cipőfűzővel sokkal jobban működik, mert ez picit akad és ráadásul a cipőfűzők vége eleve „le vannak zárva”, így tuti nem fog foszlani, juhú!)

Ha te is imádod az otthon megtalálható, már nem használt cuccok újrahasznosítását, tarts Mókussal, mert ő megrögzött ebben a témában és azonnal izgatott lesz, ha valami újat mutathat neked! Jössz? ;)

A tornazsák elkészítése

Izgulsz már? Húúú, még én hogy izgulok. :) Akkor vágjunk is bele!

Az inget egyszerűen csak vágd meg. Méretekben kb. úgy, hogy az anyagdarab, amit kivágsz, annak a hosszúsága 70 cm legyen, míg a szélessége 30 cm. Persze ez attól is függ, kinek mekkora inget hord a pasija. Az enyém szép nagy mókuslegény, de pár centi ide vagy oda igazán nem számít, mármint a tornazsáknak. :P Ha ezzel megvagy, és egyszínű a te inged is, akkor varrhatsz rá te is valami színes vászonanyagot még, ahogyan én is tettem. Persze ez a lépés kihagyható. Főleg, ha kis srácnak varrod azt a tornazsákot. Ugye mókus mentse a sok virágtól, menőbbek az autók meg a vasutak. :)

Ezután pedig jöhet a varrás. Hajtsd össze az anyagot a képen látható módon (csak egyszerűen széltében félbehajtod úgy, hogy a színes anyag felénél legyen a hajtás).

Ezután az egyik cipőfűzőt rakd be az anyag közé a képen látható módon (a színes anyag hátoldalánál), hogy mikor összevarrod az anyagot, akkor a cipőfűzőt is odavarrd az anyag közé alul, azon a kicsi részen.

Tornazsák készítése házilag - lépésről-lépésre
Tornazsák készítése házilag – lépésről-lépésre

Tehát csak kb. 1 centis részről beszélünk, hogy a cipőfűző rögzüljön az anyaghoz (a képen talán nem látszik jól, de sehol máshol nincs hozzávarrva az anyaghoz, csakis ott lent, azon a kicsi részen). Kicsit lógjon ki, hogy tuti ne bújjon ki, ne foszoljon, stb., de a lényeg, az odavarrás. Mutatom nagyban, csak ezt a lépést, hogy tuti Mókuspannának is sikerüljön. :P

tornazsák varrása kezdőknek
tornazsák varrása kezdőknek

Ez kifordítás után úgy fog kinézni, mintha egyszerűen csak jönne ki a zsinór az anyagból (és hát tényleg). :) Fontos, hogy a zsák felső (egyszínű) oldalát ne varrd végig (köv. fotó 2. képe), ott 2,5-3 cm-t hagyj varratlanul a tetején.

 

Láttál már csörgőkígyót nyakkendőből készítve? Mutatom, hogyan csináld! Katt! >>>

A másik oldalt is ugyanúgy varrjuk össze, a másik cipőfűzővel. A következő képen láthatod az össze nem varrt 2.5-3 cm-es részt, amit visszahajtva varrjunk meg, hogy később ne foszolódjon az anyag semmiképp, hiszen itt lesz igazán használatnak (húzogatásnak) kitéve. Az alsó képen az odavarrt cipőfűzőt láthatod közelről, illetve a már kifordított, majdnem kész tornazsákot. Az aljával megvagyunk, jöhet a zsák felső része.

tornazsák varrása férfiingből, cipőfűzövel
tornazsák varrása férfiingből, cipőfűzövel

Bár ez volt a könnyebbik része a dolognak, azért ne add fel, tényleg sokkal egyszerűbb, mint amilyen bonyolultnak látszik! Ugye nem fogod hagyni, hogy pénzt csaljanak ki tőled, ezért a filléres cuccért, amit ráadásul sokkal egyedibben tudsz megcsinálni? :P Oké, akkor most figyelj, mert most jön az összehúzó szerkezet lényege. Csak hogy érezd, hogy menni fog, megmutatom, hogy fog kinézni, amikor kész!

gyerekeknek egyedi tornazsák
gyerekeknek egyedi tornazsák

A tornazsák alagútja (összehúzó szerkezet)

Először is fordítsd vissza a zsákot, hogy a belseje legyen kívül. Ezután az első cipőfűző végét a képen látható felső anyagrészhez varrd, míg a második cipőfűző végét az alsó és ellentétes oldal anyagdarabjához varrd oda (figyelj rá, hogy a cipőfűzőket ne gubancold össze).

Mindezt úgy, hogy az anyagot még rá tudd hajtani a cipőfűzőre. Szóval egyszerűen alagutat készítünk a cipőfűzőnek. A következő képen a cipőfűzők már oda vannak varrva, majd az utolsó képen már a visszahajtást (azaz az alagutat) is megvarrtam.

tornazsák varrása - összehúzó szerkezet
tornazsák varrása – összehúzó szerkezet

Mutatom nagyobb képekben az alagút készítését, hogy ne maradjon kérdés! (Ha mégis, akkor bátran sikíts, segítünk! ;))

tornazsák zsinórjának alagút
tornazsák zsinórjának alagút

Ha ezzel megvagy, nincs más dolgod, mint kifordítani a zsákot, és kész is! :) Ugye, hogy nem is volt olyan nehéz? Megcsináltad! Gratulálok!

egyedi tornazsák házilag varrva
egyedi tornazsák házilag varrva

Ha van még türelmed, akkor bátran díszítheted még virágokkal, gyöngyökkel, flitterekkel akár (na jó, ez így már túlzásnak tűnik, de hát mókusízlés dolga…) és persze ne felejtsd el az ovis jelet, ha a legkisebbnek készült! Nincs kedved azt is kézzel rávarrni? Megértelek. Tökéletes lesz a vásárolt matrica is, vagy csak rápingálod egy textilfilccel. Neki így is sokkal egyedibb lesz, mint bárkinek! :) Nekem is sok mogyoró kellett, hogy idegekkel bírjam a sok ovisjel rajzolását a két pindúrpandúr mókuskánál, tudom, milyen ez!  De túléltem, és most itt vagyok, hogy téged boldogítsalak! :)

Tehát: ne a boltba menj tornazsák ügyben, hanem kapj elő némi használt anyagot és cipőfűzőt, én fogom a kezed és készítsünk valami egyedit! ;) Mehet?

3 szavazat

Te mit gondolsz?