Mezítlábas Park, ahol cipőt levenni kötelező – a tökéletes ingyenes hétvégi program

Ezt látnod kell, úgyhogy ne menj sehová! ;)

Hallottál már a Mezítlábas Parkról, ahol 21-féle anyagon, különböző járófelületeken kell átsétálnod… természetesen mezítláb?! Nagyon izgi és tökéletes program kicsiknek és nagyoknak egyaránt! Azt hinnénk, hogy gyerekeknek nagyobb móka, de egyáltalán nem. 9 éves keresztlányom velünk volt két napot és gondoltuk, elvisszük, hogy jól érezze magát, de én felnőttként is végigkuncogtam, -sírtam, néhol káromkodtam és nagyon-nagyon élveztem! Hogy miért?

A hétköznapokban legjobb esetben is csak úgy tudjuk rendesen megmozgatni a lábainkat, lábujjainkat, hogy az íróasztal alatt kibújunk a papucsunkból. Az is mennyire csodás érzés tud lenni, ugye? Márpedig az edzés a talpunknak is nagyon jót tesz és a Mezítlábas Parknál jobb helyet erre el sem tudok képzelni.

A wellness-szállodákban is imádom a Kneipp-taposókat, így alig vártam, hogy kipróbálhassam a kavicsokkal teli hűs patakban való lépkedést. Na jó, igazából csak meg akartam mutatni, hogy tudok vízen járni. :D

Tök izgi... várj egy kicsit!
Mezítlábas Park – patakmeder

 

Ja, merthogy az az egyik pálya! Izgi? Persze egyik pálya sem kötelező, simán elsétálhatsz mellette, de nem érdemes kihagyni!

A park ingyenes és az év minden napján nyitva van. Hoztam egy-két képet a parkból, hogy kedvet kapj, de ne félj, nem mutatok meg mindent!

Mókus imádja felfedezni a jó helyeket, hogy utána megmutathassa neked! Lájk?

A Mezítlábas park – A hely

Képzelj el egy csendes helyen, az erdőben található hatalmas területet, ahol minden arról szól, hogy téged megkínozzon. Na jó, ez így nem hangzik túl jól. :D Átfogalmazom. Ha érzékeny a talpad és egyébként még egy vékony papucson keresztül is képes vagy felszisszenni egy-egy nagyobb kő esetén, vagy egyszerűen csak hisztis mókus vagy (jelen!), akkor lehet egy-két pillanat, amikor legszívesebben kiugranál a pályáról és a füvet választanád. Nem, fű nincs az anyagok között. Bárcsak lenne! :))) Gyerekeknek egyáltalán nem okoz problémát egyik terep sem, hiszen pillekönnyű súlyukkal alig-alig nyomják le a kavicsot vagy a fenyőtobozt… ők csak jókat nevetnek a felnőtteken és vidáman futkorásznak a gyönyörű helyen és élvezik minden percét.

A Mezítlábas Parkot Tabajdon találod meg, Budapesttől 45 km-re, egy kis dombon, ahonnan igazán szép kilátásban is részed lesz. A bejáratot jól látható tábla jelzi, így eltévedni sem tudsz (minket a GPS simán odarepített), de biztos vagyok benne, hogy a hely lakosai is büszkén megmutatják.

Mezítlábas Park - bejárat és látkép a parkból
Mezítlábas Park – bejárat és látkép a parkból

 

A napocska a parkba is besüt, úgyhogy jó, ha tudod,
mi a különbség az UVA és UVB sugárzás között! Kattints! —>

A pályák – patakvíztől a kukoricacsutkáig

A parkba belépve egy térképen előre meg is mutatják, hogy miken kell majd végiggyalogolnod, hogy ne érjen meglepetés. HAHA. Elolvasva nagyon lazának tűnik és mosolyogva indulsz el az első pályán…

Mezítlábas Park - térkép
Mezítlábas Park – térkép

Aztán jön a bazalt, majd lesz kvarchomok és tégla (az mennyei :)), persze ott van a patak a kavicsokkal, aztán lesz fenyőkéreg és a cölöpút is nagyon izgalmas.

Ezeken kell átgyalogolnod

Nem mutatom meg az összes pályát, hogy legyen meglepetés is, de ha bizonytalan vagy, hátha a képek meggyőznek, hogy ott a helyed és ki kell próbálnod! ;)

Például mert nem gyakran lépkedhetsz egyébként dolomiton vagy kvarchomokon csak úgy…

Mezítlábas Park - pályák
Mezítlábas Park – pályák

Nagy kedvenc volt a patakmeder, ami a nagy melegben különösen jól esett, legalábbis az első pár lépésig, amíg még azt hittem, élvezni tudom majd a hűs vizet, anélkül, hogy dolomitokkal kelljen megküzdenem. :) Az alja iszapos, aminek a lábfejjel való kikotrásával persze jókat lehet bohóckodni…

Mezítlábas Park - patakmeder dolomittal
Mezítlábas Park – patakmeder dolomittal

A kukoricacsuta (én vidéki csaj vagyok, de mi csutkának hívtuk) is egy félelmetes pálya, de voltak sokkal rosszabbak is, úgyhogy ezen sétálva inkább visszaemlékeztem a vidéki kismókusi életre, amikor a csuhéból ruhát készítettem a csutkababának. :)))

Mezítlábas Park - kukoricacsutka
Mezítlábas Park – kukoricacsutka

Keresztlányom egyik kedvence a Cölöp út, ami tényleg izgi és különlegessé teszi a cölöpök elhelyezkedése, hogy nem egyenlő távolságra vannak egymástól és nem is egyenes a teteje sem persze egyiknek sem, hogy legyen benne kihívás is.

Mezítlábas Park - Cölöp út
Mezítlábas Park – Cölöp út

Kisebbeknek is menni fog szülői kézfogással, nagyobbaknak pedig max. többszöri nekifutásra, de ha még sincs hozzá kedved, akkor pont itt van egy kedves kilátóhely, ahol pihenhetsz egyet, amíg a kismókus kiélvezkedi magát. :)

Mezítlábas Park - pihenő
Mezítlábas Park – pihenő

A sok mókustalpat próbáló pálya után a fenyőkéreg meglepően finom érzés volt, úgyhogy azon élvezettel sétáltam végig, gondolkozva egy repetán. :)

Mezítlábas Park - fenyőkéreg
Mezítlábas Park – fenyőkéreg

Ha megszomjazol, lesz majd ivókút is útközben és egy napórát is kipróbálhattok. Az utolsó pálya egy „sima” lépcsőnek kinéző dolomitos felület, ahol már próbáltam azzal csalni, hogy a falépcsőkre lépkedek, de persze nem mindig sikerült. Keresztlányonnak nem okozott gondot, lazán lefutott, majd lentről vigyorgott kicsit sem sajnálkozó fejjel.

Mezítlábas Park - hétvégi program
Mezítlábas Park – hétvégi program

A pálya végén egy jól felszerelt játszótér várja a kismókusokat, akik bizony még simán bírják és egy utolsó lépcsőn való fel-lefutkorászás után ott még egy kicsit kimozoghatják magukat, amíg a nagymókusok megpihenhetnek a fa árnyékában egy-egy padon. :)

Mezítlábas Park - játszótér
Mezítlábas Park – játszótér

Higgy Mókusnak és mindenképp próbáld ki a Mezítlábas Parkot, mert imádni fogod és Mókus alig várja, hogy meghallgassa a te élménybeszámolódat! Akár egy másik, hasonlóan jó programról…

15 szavazat

Te mit gondolsz?