Iskolakezdés 7+1 vagány füzetborítással – kreatív ötletek képekkel

Kreatív füzetborítók iskolakezdésre

„Az én időmben…” – Rázódj fel, most nem a te időd van, hanem „kis” mókuskádé, de ezt most te is élvezni fogod. Jöhet a füzetborítás mókus módra, kreatívan!

Végre egy olyan valami az iskolakezdésben, amiért nem kell annyi pénzt kiadnod, mégis ütős lesz, és a tinimókusod sem biggyeszti a száját, furán rád nézve, hogy „Ez most komoly?! Na ne már anya! Ez tök ciki, tök béna, stb.!”

Kész, vége ezeknek a mondatoknak. Sőt, te leszel a legvagányabb anyuka (vagy épp apuka, ahogy a kedvenc füzetborítóm készítője is – ő a +1, ki ne hagyd!). Figyelj, hogyan!

Szuperanya iskolakezdéskor is
Szuperanya iskolakezdéskor is

Érződik a levegőben a feszültség. Anyaaa kezdőőődik, Apaaa kezdőőőődik! – Hát persze, még pár nap és itt az iskolakezdés, ha tetszik, ha nem.

Most gonosz leszek, én egy kicsit megkönnyebbültem, hogy vége a nyári szünetnek, és a mókuskáim megkezdik a tanévet. Vagyis oviévet. :) Most 1 perces csendes gyászt tartok mókustinik tízezreiért, akiknek nemsokára elkezdődik a suli, mert az enyémek még csak oviba mennek, ahol tiszta buli az élet. De már most készülök lélekben, hogy mi lesz jövőre…

Na ennyi elég is volt a siránkozásból, jöjjenek a klassz dolgok, mégpedig a füzetcsomagolás, könyvkötés, füzetborítók tömkelege, de nem ám a boltok polcairól, hanem saját kezűleg készítve.

Ha nem ismered még Mókust és a szuper furfangvadász ösztöneit és kipróbált ötleteit, muszáj ránézned facebookon is! ;)

Füzetborítások, könyvbekötők kreatívan

Válogass kedvedre és írd meg, melyik tetszik a legjobban, ha pedig elkészítetted valamelyiket, mutasd meg, légyszi!

Csipkés álom

Nem kell hozzá más, mint egy csipke és egy szórófejes festék. Ha nincs kéznél ilyen (Ki hinné, hogy nem alapfelszereltség!), akkor mártogass egy szivacsdarabot festékbe és azzal nyomkodd át a mintát (vagyis a lukakat, amiből kijön a minta). Szerintem még az sem baj, ha a füzet borítója nem egyszínű, sőt, talán úgy még izgalmasabbá válik, úgyhogy próbálkozzatok bátran! Egyszerűen csak rögzítsd a csipkét a füzet elő- és hátlapjához, majd fújd le vagy fesd át, hagyd megszáradni, majd húzd le a csipkét. Csipke híján tortapapírral is elkészítheted! ;)

Csipkés füzetborító - kreatív iskolakezdés
Csipkés füzetborító – kreatív iskolakezdés

Újságpapírból kivágott montázs

Ez nagyon izgalmas tud lenni. Annyi elolvasott (vagy soha ki nem nyitott) újság összegyűlik egy háztartásban, hogy rengeteg képet fel lehet ragasztgatni a füzetekre, a kombinációk száma végtelen. A teendő csupán annyi, hogy háromszög alakban vágjuk ki a képeket, majd ragasztóval ragasszuk fel a borítóra. Kipróbálhatod más alakzatokkal is, szerintem pl. a mogyoró, mint olyan… :) Az újságpapírcetlik alá-fölé ragaszthatsz még dekortapaszokat, ami keretet ad az alkotásnak.

Csináld magad füzetborító újságpapírból
Csináld magad füzetborító újságpapírból

Krétával firkálható

Ehhez a megoldáshoz kell egy speciális festék, amelyet már elég sok kreatív boltban be lehet szerezni, úgyhogy ne aggódj! Ez az ötlet kicsit költségesebb, de a menőségi listán igen nagy a hatása. Ráadásul naponta változhat és egy-egy unalmas órán rajzolgathatunk is rá. Nem én mondtam! :P

Krétával firkálható füzetborító házilag
Krétával firkálható füzetborító házilag

Textillel borított

Ez is egy igen egyszerű megoldás, kell hozzá egy vékony textil, például vászon, és ragasztó. Habár ez a megoldás szerintem kicsit drasztikus és végleges, de a végeredmény tényleg szép. A képre kattintva megnézheted, hogyan készül, de igazából csak egy „sima” füzetborítás, csak nem papírral, hanem textillel (így érdemes a ragasztóválasztásnál erre is figyelni).

Textilborítású füzet vagy könyv az iskolakezdésre házilag
Textilborítású füzet vagy könyv az iskolakezdésre házilag

Ha pedig belejöttetek a kreatív kézműveskedésbe,
készítsetek gyurmát is házilag! Mutatom hogyan! —>

Nonfiguratív mandala vagy minta

Ezt a megoldást egyszerűen csak hagyjuk a tinimókuskákra. Nagyobbak be is tudják kötni és millió mandalamintát találni a neten. Ha kisebb mókusunknak is tetszik az ötlet, neki kössük be a füzetet egy egyszerűbb, vastagabb papírral, rajzoljuk fel az alapot vékonyan egy ceruzával és ő átrajzolhatja egy szénceruzával vagy filccel. Vagy akár kreatívkodhat teljesen önállóan is persze. Max. nem mandala lesz! :) 

Mandalás füzetborító házilag
Mandalás füzetborító házilag

Dekortapasszal való bekötés

Ezek a papírból vagy textilből készült ragasztószalagok egyre elterjedtebbek idehaza is és szinte bármely papír-írószerben, hobbiboltban vagy akár egy kisebb trafikban is kaphatsz már (washi tape vagy dekortapasz néven keresd). Látványos megoldás és egész bonyolult mintákat is lehet vele alkotni – de erről majd egy másik cikkben, ahol megmutatom, nálam mik vannak a falon belőle ;) -, de itt most a legegyszerűbb „csakragaszdőketegymásután” mintát láthatod.

füzetborítás dekortapasszal saját kezűleg
füzetborítás dekortapasszal saját kezűleg

Házi készítésű nyomdázós

Ez a megoldás is nagyon sokféle lehetőséget kínál, ráadásul krumpliból is lehet csinálni nyomdát, ahogy egy parafadugó és egy kevés szivacs segítségével is. De még a ceruzavégén lévő radírral is izgalmas ábrákat lehet festeni, úgyhogy hajrá! Ötletadónk pl. egy fadarabra tekert kötözőt mártott festékbe és ezzel alkotott, majd hullámpapírból kivágott betűkkel feliratozta a füzetet. Szuper ötlet! 

füzetborítás házi készítésű nyomdával
füzetborítás házi készítésű nyomdával

És jöjjön a várva várt +1 ráadás. Mert ugye a végére tartogattuk az igazi meglepetést! :P Figyelj!

Kreatív apuka saját rajzai

Ő személyes kedvencem, mert olyan szerencsés vagyok, hogy ismerem a szerencsés kismókusok igen ügyes apukáját, aki évről-évre ilyen saját rajzokkal teli füzetborítókkal lepi meg a gyerkőcöket. Persze nem elég, hogy szuper vicces rajzokkal borítja, de a picik nevét sem csak úgy ráfirkantja. Akkor nem is lenne Ő! :)

füzetborítás saját rajzokkal, kreatív megoldásokkal
füzetborítás saját rajzokkal, kreatív megoldásokkal

Én is szívesen lennék nála gyerek, na! :D Utánozni ér, nem elloptam az ötleteit, engedélyt kértem, hogy megmutathassam nektek és kaptam is… köszi, Manci! ;)

Rajzolj és alkoss a füzetborítón valami egyedit!
Rajzolj és alkoss a füzetborítón valami egyedit!

Írd meg, melyik ötlet tetszett a legjobban és küldd el a ti füzetborítóitokat is! Jó alkotást, jó iskolakezdést! Igen, lehet jó! :P

Ha iskolakezdés, akkor jajgatás… füzetborítás. Csináld örömmel, kreatívan és így tanítsd a kismókusodat is! ;)

10 szavazat

Te mit gondolsz?