Gyömbér termesztése otthon: 3 egyszerű lépésben

A mogyoró mellett a gyömbért sem vetem meg, ugyanis sok jó tulajdonsága és gyógyhatása is van. Ebből jött az ötlet, miért hagyjak rá pénzt a boltokban, amikor a gyömbér termesztése nekem is sikerülhet, ráadásul teljesen bio körülmények között. És képzeld, sikerült! :) Hegyezd a füled, mert most végre neked is sikerülni fog.

Be kell valljam nem elsőre sikerült a gyömbér termesztése de psszt. Ám mikor sikerült, olyan biztos módszert találtam, ami szinte elronthatatlan. Persze a mókusmellényem is nagy lett azonnal. Gondolom már tűkön ülsz… én is, hogy végre elmondhassam hogyan sikerült.

De előtte pár dolog, amire rájöttem a növénnyel kapcsolatban, és erről jobb ha te is tudsz…

Mókus szeret kertészkedni. Ha te is, akkor nyomj gyorsan egy lájkot!

A gyömbér

Hihetetlen, hogy mi mindenre jó, azon kívül, hogy isteni finom fűszer, amit felhasználhatunk édes és sós ételekhez is, valamint egyik nagy mókuskedvenc ital a gyömbérlimonádé. De persze, ha te egyáltalán megnyitottad ezt a cikket, akkor minden bizonyára tisztában vagy vele, így most nem is sorolnám fel a tulajdonságait, megtalálod könnyedén. Recepteket sem írok most, mer hozok majd sokat… szóljon ez most az otthoni termesztésről.

A 2 legfontosabb dolog amit, mindenképpen tudod kell, ha gyömbér termesztése a célod:

  1. A gyömbér nem szereti az erős napfényt, jobban szereti az árnyékos vagy félárnyékos helyeket. Habár visítani nem fog neked, hogy „Segíííts, majd megsülök!”, de biztos nem fogja értékelni a dolgot szegény.
  2. A gyömbér nem szereti, ha nedves a földje, sőt, én egy héten max. 2-szer locsoltam kb. 3dl vízzel, úgy, hogy a földje alsóbb rétegekben legyen csak nedves, de locsolás után is hamar száradni tudjon a föld. Itt láthatod, hogy mennyire száraznak kell lennie:

gyomber_fold

 

Most már azt tudod, neki mennyi víz kell.

*** De azt tudod, hogy neked mennyit kell innod? Megmutatom és abban is segítek, hogyan tudod meginni a szükséges mennyiséget! Kattints! —>

Szóval a gyömbér nem egy vízben lubickolós, napozós fajta. Bár ilyen girbe-gurba göcsörtös testtel nem csodálom, ha komplexusa van a strandon. :)

No, ha ez megvan, akkor vágjunk is bele, nem nehéz, sőt annyira adja magát az egész művelet, hogy nem is értem miért nem jutott előbb a mókuseszembe.

Szükséges alapanyagok a gyömbér termesztése projekthez:

  • gyömbér
  • átlátszó zacskó, pl. amiben megvásároltad a boltban
  • bármilyen nagyobb vödör (pl. festékes) vagy kaspó v. edény, ami kéznél van
  • föld – Én a kertből ástam, te áss a szomszéd kertjéből! :P

Figyelj, az első hónapban nem lesz sok dolgod, sőt a többiben sem. :P . Megveszed, benne hagyod a zacskóban és vársz. Ugye, ez egyszerűen elronthatatlan :)

Egy árnyékos helyre rakd a zacsit, ne legyen lecsomózva, de ne is legyen nyitva hagyva, szóval egyszerűen csinálj úgy, mintha elfelejtetted volna. :) Ohhh, hogy hányszor felejtettem már el valamit. :D Ez az ötlet is azért született, kész mázli, nem? :P

Te tudod mi a különbség az UVA és UVB sugárzás között? Mutatom! —>

Mikor letelt az 1 hónap

(nekem ennyire volt szükségem), akkor látni fogod a gyömbéren a hajtáscsúcsokat, jobb esetben már a növény felső részét, a levelét és szárát is. Ez annyira jó! :) Nem kell imádkozni hozzá, és igéket mormolni rá, vagy valamilyen plusz extra hozzávalót hozzáadni.

A gyömbér termesztése: csíráztatás
A gyömbér termesztése: csíráztatás

Levágtam a nem csírázott részeket, és felhasználtam, hogy semmi se vesszen kárba.

Aztán jön az ültetés:

Nincs más dolgod, mint a növényt úgy elültetni, hogy a hajtáscsúcs felfelé nézzen. Befeded egy kis földdel, ügyelsz rá, hogy ne érje közvetlen napfény, néha locsolgatod, és ismét vársz, és lesed a további hajtáscsúcsokat. Az eredmény nem fog elmaradni. Nézd, így néz ki a gyömbér egy hónappal az ültetés után:

A gyömbér termesztése: így fog kinézni
A gyömbér termesztése: így fog kinézni

Igazán csinos és jó ránézni, de persze a lényeg a föld alatt van. Ő itt a már megnövekedett gyömbérünk:

gyomber_1_honapos

 

Ez még messze nem az a méret, amit máris kiszedünk, letörlünk és elhasználunk, de muszáj volt megmutatnom, hogy így tökéletesen működik a termesztése, úgyhogy most már csak várnunk kell. Pár hónap múlva megmutatom, hogy néz ki az enyém, addigra már a tied is lehet ekkora! Szóval futás és kezdj neki bátran, fogom a kezed! ;)

És a balul elsült első kísérlet, hogy lásd ezt is:

A gyökér konkrétan elrohadt, és még csak gyökércsúcs-kezdeményt sem produkált, ahogy gyökerezni sem kezdett el.

Gyömbér termesztése sikertelenül.
Gyömbér termesztése sikertelenül.

A hiba: többször lett locsolva a kelleténél, és nem is lett előhajtatva. De ez veled már biztosan nem fordulhat elő, ugyanis, már tudod, hogyan érdemes gyömbért ültetni. ;)

A gyömbér termesztése egyáltalán nem rakétatudomány. Megvesz-elfelejt-eldug és gyönyörködik. Látod?! Legyen neked is házi gyömbéred! :) Nem beszélve arról, hogy még egy csini kis növénykéd is lesz! :)

22 szavazat

Te mit gondolsz?