Napozás és 3+1 véresen komoly dolog, amit be kell tartani ilyenkor, mégsem teszed!

Itt vagy, ugye?

Napokban pont arról írtam, illetve keresgéltem, hogy mégis miket értékelhetünk igazán a nagy melegben. Sikerült is, de most lássuk mi az, ami nagyon nem jó és ráadásul nem figyelünk eléggé oda rá, hőség és napozás ide vagy oda…

Ugyanis a nagy meleg, a napozás, hőség és UVA-/UVB-sugárzás nem tesz jót a szervezetünknek. Ezekre nekünk kell odafigyelnünk, úgyhogy össze is szedtem a legfontosabb teendőket!

A szokásosnál komolyabb stílus, mert komoly téma és ha már plusz egy mókus odafigyel ezentúl, megérte… ;) Te pedig csak pipálj gondolatan, ha mindent betartasz!

Mókus figyel rád. Te figyelsz Mókusra? Kövesd!

Triviálisnak kell(ene) lennie…

1. Védd az arcod! – pipa?

Sokan az arckrémeket úri huncutságnak tartják. Azt gondolnánk, hogy arckrém csak annak kell, akinek problémás a bőre.

Nekem nem problémás  a bőröm, hagyj békén, nincs szükségem arckrémre.

– nagyobbat nem is tévedhetnél…

Valóban vannak arckrémek, amik adott bőrproblémákra vannak (ebben igazad van) és vannak amik megelőzésre. Ilyen például az olyan nappali arckrém, ami UV-védelemmel van ellátva. Hiszen az arcunkat sosem takarjuk el, még sokan napozás alatt sem. A hőség pedig gonosz és a magas sugárzás, illetve a meleg ráadásul még szárítja is a bőrünket.

És nem kell aggódni, nem csak a nagy márkáknak vannak mókuskrémjeik. Kapható 1000 forint környékén is. Nagyon jók a drogériákban kapható saját márkások (férfiaknak is!), tapasztalatból mondom. Pattanj be az egyikbe és vegyél egy nappali arckrémet, ami napvédelemmel van ellátva (olvasd el). Ha nem hiszed, kérdezd meg a kozmetikusodat. ;)

2. Ne napozz! – pipa?

A napozás jó, persze. De hihetetlen, hogy még mindig vannak, akik ilyen erős sugárzás mellett, délben, amikor a legnagyobb a hőség… még mindig napoznak. Pedig a rádiókban is rendszeresen bemondják, hogy ilyenkor 10-15 óráig nem szabad a napon tartózkodni. Értem, hogy nyaralsz és szeretnél barna lenni, de így csak az egészségedet roncsolod.

A bőrünk egy szerv, nem páncél. Végletekig ő sem tud küzdeni, pláne ha első sorba állítva teszed ki a harcnak őt a napozás alatt. Ahogyan népszerű tévhit az is, hogy a vízben védve vagyunk. Nem vagyunk!

Zavarnak a legyek? Mutatom, hogy tudod elűzni őket a szobából! Kattints! >>>

3. Árnyékban is védd a tested, vállad! – pipa?

UVB riadóban például 10-15 perc alatt ég le az ember bőre. Nem kell ehhez a Balaton partján lennünk és még a hőség és a kifejezett napozás sem kötelező hozzá. Munkahelyünk ablaka is elég, ahogyan a sima közlekedés is. Senki nem mondja, hogy naptejet csak nyaraláskor lehet használni, ahogy az UV-védő testápolókat sem. Kezünk, vállunk és tarkónk is ki van téve a nap károsító hatásainak. Vigyázzunk rájuk, mert akkor már késő lesz félteni őket, amikor baj van! De tényleg!

+1. Víz, víz, víz – pipa?

Napozás közben pedig mindenről hajlamosak vagyunk elfelejtkezni. Testünk ilyenkor rengeteg vizet veszít, hiszen aktívan hűti a testünket. Ezt a vizet neked kell pótolni. Hogy mennyit és hogyan? Itt leírtam, lerajzoltam neked! Kattints! —>

„Persze, értem én, leégni rossz, de hát majd meggyógyul!”

Sajnos tévedsz. Ma már többet tudunk erről, mint korábban és a leégések roncsolják a bőrt. Mindig egy kicsit rosszabb lesz és nem azonnal, de 10-20 év múlva is a te bőröd lesz. Ráadásul a melanóma melegágya a napozás és önmagában a Nap is, bizony.

Tehát napozás alatt és ezekben a napokban kiemelten fontos a fokozott védelem. Az az 1000 forint egy krémre pedig sokkal olcsóbb, mint a kár, amit nélküle fogunk elszenvedni. Figyelj a családodra is!

ps i love you

3 szavazat

Te mit gondolsz?