Lerajzoltam: UVA és UVB sugárzás közötti különbség

UVA és UVB

Mindig hallod, hogy „erős UVA és UVB sugárzás várható”, de sosem tudtad, hogy mi a kettő között a különbség? Akkor van egy jó hírem, mert én most utánajártam.

Rémisztő, hogy mindkettő kegyetlen velünk, de nem ugyanúgy. És ez adja a kettő közötti fő különbséget  is. Lássuk…

Mókus nyomoz, te követsz. Oké? Lájk!

UVA és UVB közötti legnagyobb különbség:

UVA és UVB
UVA és UVB közötti főbb különbség

Teszteld, mekkora a tüdőrákkockázatod! >>>

Tehát, az UVA sugárzástól ugyan nem égünk le, de lejut a mélyebb szövetekig és hosszútávon ott fejti ki káros hatását. Az UVB sugárzás „csak” a felsőbb rétegekig jut el, így az UVB felelős a leégésért és barnulásért. Míg az UVA okozza a ráncokat bőrdaganatokat és kutatások szerint többek között a melanómát.

Autóban sem vagy védve

Egy kutatás kimutatta, hogy a sofőrök bal oldalán (arc, kar) gyakrabban alakul ki melanoma, ugyanis ez az oldal több napfényt kap. Tudtad például, hogy míg a szélvédő el van látva UV szűrővel, addig az oldalsó üvegek nem mindig? A régebbi típusokban pedig szinte soha!

Ez ellen használjunk UV-filterrel ellátott nappali arckrémeket, ugyanis az UVA sugárzást nem érezzük olyan égetőnek, mint az UVB-t. Így nem is érezzük annyira szükségesnek az ellene való védelmet.

Kenés után várj még 20 percet!

Ez ugyanúgy igaz a napolajokra, ugyanis ahhoz, hogy az UV-filter kifejtse teljes hatását, szüksége van 20 percre. Addig várj még egy kicsit. :)

Bőrből csak egy van. Figyeljünk oda rá és ne hagyjuk, hogy az UVA és UVB ártson nekünk.

6 szavazat

Te mit gondolsz?