Fűszerekkel színezett só liszt gyurma recept lépésről lépésre

só liszt gyurma

Ha már kifogytál az ötletekből (vagy kötélből), amikkel a kismókusok leköthetőek, de még egyáltalán nem fogyott ki belőlük az elem, akkor vesd be az örök jokert: só liszt gyurma! Pár másodperc alatt kész és minden alapanyaga megtalálható otthon. És ez még semmi…

Hiszen nemcsak a receptet mutatom, mert azt már egy közönséges erdei pocok is tudja, hanem azt, hogy hogyan színezheted meg otthon található természetes dolgokkal! És nem ám a mű szintetikus színezékekre gondolok, amit pláne felesleges gyerekek játékába beletenni. Hanem…

Neked is tetszenek az ilyen környezetkímélő játékok? Akkor lájkold gyorsan az oldalt!

Só liszt gyurma recept

  • bögre,
  • liszt,
  • só,
  • sütőpor,
  • citromsav és
  • egy kanál olaj

Sokat éjszakázol a síró babával? Itt egy alkalmazás ami megoldás lehet! >>>

Végy egy bögrét (mármint nem kell új, jó az otthoni is! :P), ez lesz a mérőedényed. Keressünk a konyhában finomlisztet és réteslisztet, ha nincs épp kétféle liszted, az sem baj. Mindkettőből mérjünk ki egy-egy bögrével. Erről jut eszembe, hogy én nem tudom, hogy hogy csinálom, de legalább 3 havonta veszek véletlenül réteslisztet. Amit persze nem eszünk meg, így 10 minimum van már a spájzban.

Tegyük bele egy tálba, majd adjunk hozzá egy bögre sót, egy kiskanál sütőport és egy kis kanál citromsavat. Ezek után öntsük fel egy bögre forró vízzel. Kapni fogunk egy könnyen kezelhető trutyit, ez a mi só liszt gyurma kezdeményünk. Viszont, hogy még jobban gyúrható legyen: tegyünk bele egy evőkanálnyi olajat.

Hogyan színezzük a só liszt gyurmánkat?

Eddig még semmi érdekes nem volt a só liszt gyurmában, a boszorkányság csak most következik.  Kati-patika Katija (hát ki más? :)) kicsit lejjebb megmutatja nekünk videón is a kicsit sem veszélyes trükköt, amit a kismókusok is imádni fognak. Tehát: ahhoz, hogy színes gyurmát kapjunk, a fűszerek között kell keresgélnünk.

  • Sárga színt a kurkuma hozzáadásával kapunk.
  • Barna színt a fahéj vagy épp kakaó hozzáadásával.
  • Piros vagy inkább narancssárga a piros paprikától lesz. Figyelj arra, hogy ne csípős paprikát használjatok, mert ha a kismókusok belenyúlnak a szemükbe, akkor lesz ám sírás!
  • Zöld színt szárított petrezselyem hozzáadásával tudunk előállítani.
Só liszt gyurma színezése
Így színezd a só liszt gyurmát

Ha ez megvan, akkor nincs más hátra, mint hogy gyúrjunk, formázzunk, alkossunk. Aztán ha végeztünk, akkor adjunk a gyereknek is, hogy ő is játszhasson! :)

Só liszt gyurma tapasztalatom:

Lehet, idealista vagyok, de mégiscsak egy mókus: ez egy teljesen környezetbarát gyurma. Ahogy a színei is. Itt már levett a mancsaimról. Ami még nagyszerű ebben a só liszt gyurma trióban, hogy a maradékot elrakhatjuk a hűtőbe, s hetekig friss marad. Így akár előre is lehet vele készülni, ha jönnek az unokák.

Tehát ha gyorsan kell villámmegoldás a gyerekek lekötésére, akkor irány a konyha és dobd össze ezt az egyszerű só liszt gyurmát, majd pedig figyeld a gyerekeket! Fényképezőt ne felejtsd el!

A só liszt gyurma színezésének ötletét a Kati-patika hozta nekünk! Nézz be hozzá is feltétlen!

9 szavazat

Te mit gondolsz?