Online könyvolvasás 7-szer gyorsabban

Így olvass könyvet sokkal gyorsabban!

Nem kell megijedni, a mókusok is imádnak olvasni, és nem buzdítanánk téged sem arra, hogy kevesebbet olvass. Illetve részben mégis kevesebbet, de nem úgy, ahogy gondolod. Mindjárt meglátod… Az online könyvolvasás szenzációs dolog, és most az előnyeit még eggyel megtoldjuk.

Manapság annyi mindent csak kényszerből olvasunk: valamilyen tananyagot, a főnök levelét, egy szerződéstervezetet, minket érintő fontos híreket. Ezek sok időt vehetnek el életünkből, és minél hosszabbak, annál kevesebb mókuskedvünk van nekivágni. Jó hírünk van, megtaláltuk a megoldást!

Ez egy olyan gyorsolvasási módszer, amit megjelenésekor sokan kétkedve figyeltek – persze én már akkor beleszerettem :) -, de azóta folyamatosan nő a rajongótábora. Mondd ki hangosan: Spritz! :D Vicces neve van, de nagyon hasznos.

Nem kell megijedni, semmit nem kell megtanulni, sőt, sokat gyakorolni sem. Elég hozzá egy asztali böngésző vagy egy okostelefon, és valamilyen elektronikus formátumú olvasnivaló – abból meg van bőven a neten, ugyebár!?

Hogyan működik?

Kutatók megállapították, hogy a könyvolvasás során időnk nagy részét az veszi el, hogy szemünk a szöveget pásztázza, szóról-szóra ugrik, a szöveg értelmezéséhez jóval kevesebb időre van szükségünk. Ezért a Spritz a szavakat mozgatja és futószalagon szállítja szemünk elé.

Minden szónak van egy kiemelt pontja (agyunk állítólag ezt keresi), és pirossal kiemeli. Egyszerűnek tűnik és az is.

Így olvass gyorsabban!
Így néz ki, amikor ezzel olvasol.

Ennél többet nem is szükséges érteni, most már csak ki kell próbálni! A módszert megtalálod a Spritz oldalán, ha mélyebben elmerülnél benne. Ha tudsz angolul, itt azonnal ki is tudod próbálni a különböző sebességeket – de persze, ha nem is érted, ami oda van írva, akkor is legalább azonnal láthatod, hogyan működik.

Aki szeret olvasni, annak köztünk a helye! Gyere és olvasd Mókust is! Érdemes!

Így használd!

Nyisd meg a böngésződben a http://www.spritzlet.com/oldalt, majd az ott látható kék színű gombot húzd fel az eszköztárba a kedvencek közé (ha nem megy, akkor segít az animált illusztráció). Már kezdődhet is a könyvolvasás!

Innentől kezdve kedvenc oldalaidat lapozgatva csak kattints a Spritzlet könyvjelzőre, és ott megjelenik majd a szöveg. Ha regisztrálsz (ingyenes), akkor az olvasási sebességet 500 szó/perc fölé is emelheted, és az már jóval gyorsabb, mint az átlagos olvasási tempó. 

Olvasás közben pedig majszolj egy kis mogyoróvajas kenyeret! Így készül, nézd!!! —>

Sajnos a magyar szövegekben a dupla hosszú ékezeteket nem jeleníti meg a kis butus, de ha megszokja a mókusszem, már egyáltalán nem zavaró. Tényleg! Persze kérdés az is, hogy a magyar szavaknak mennyire tudja a progi a „középpontját” megállapítani és vajon jól helyezi-e el… de egészen biztos vagyok benne, hogy lesz neki magyar, tökéletesen működő verziója is. Addig is próbálgassuk ezt! Szerintem. :)

Mobilon a legjobb

A spritz módszer kis ablakban csak egy szót jelenít meg, ezért nagyon alkalmas mobiltelefonos (sőt, talán okosórás) olvasásra is. Ebben rejlik viszont a hátránya is: olyan szövegeket, ahol fontos látni a szöveg tördelését (pl. regények, színdarabok párbeszédes részei, olyan jegyzetek, ahol a bekezdések struktúrája is fontos, ábrákkal tűzdelt szövegek) nem tökéletes, ezekhez nem ajánlom.

Sajnos hivatalos app nincs, de különböző mobilos oprendszerekhez válogathatunk a honlap ajánlásai közül, ahol találunk olyat is, amely e-mail olvasásban segít vagy e-book app-unkból emeli át a szöveget a Spritz ablakba.

Próbáld ki te is, hogy milyen sokszor gyorsabban olvasni és mondd el, hogy tetszik! Ja és kövesd Mókust persze! ;)

9 szavazat

Te mit gondolsz?