Szerintem igyunk egy kávét! – Milyet? – Legyen egy Volluto sok tejjel. – Oké. Hidegen vagy melegen? – Normális vagy? 40 fok van! Persze, hogy hidegen. Sőt, jegesen! De legyen benne valami extra is! – Hmm… hát legyen. Nézzük, mi van itthon, ami hideg is, finom is és illeszkedik is a kávéhoz!?
Ha még nem mondtam volna: gyűlölöm a meleget. Viszont mivel nagyon szeretem minden mókustársamat és tudom, hogy sokan imádjátok a nyarat és a hőséget, hát én is elviselem – persze csakis ezért -, hogy nektek is jó legyen legalább pár hétig az évben. Nekem valóban csak ezt kell átvészelnem, aztán jó dolgom van. :P
Ha mégis nagyon szenvedek, akkor vannak már jól bevált trükkjeim a hőség legyőzésére (mutatom majd mindet sorban ;)), vagy épp csak elterelem róla egy kicsit a figyelmemet, sokszor az is segít. Erre pedig tökéletes pl. egy jéghideg kávé valami extrával.

Na persze nem csak úgy „jeget-fagyit-bele” módjára… az már uncsi. Figyelj csak!
Két kávé között meg futás és vegyél egy jeges-forró váltott zuhanyt, amitől szintén magadhoz térsz kicsit. Ehhez persze nem árt egy gyönyörű, víztakarékos, 5 funkciós zuhanyfej. Én véletlenül pont tudok neked mutatni egyet – Ő Zuppi és mi is vele zuhizunk -, amit most ingyen ki is próbálhatsz! Kattints és már küldjük is! ;) ⇓⇓⇓
Igazából bárhogy megiszom a kávét és imádom ízesíteni is, így a mi odúnkban gyakori a kísérletezgetés és sok minden landolt már a kávéban (egyszer, amikor még kicsi volt a keresztlányom, akkor legó is).
A mókus szereti a mogyorót. És a mandulát. És még? A gesztenyéééét! Ha te is imádod a csontéjasokat és a belőlük készült finomságokat, kövesd mókust, mert neki ezekből végtelen van… és mindet megmutatja!
Hogy kerül gesztenye a kávéba?
Mókusegyszerűen. Beleteszem! :P
Ittam már igazi gesztenyekávét is, ami professzionális módon úgy készül, hogy gesztenyén engedik át a kávét, és tényleg finom, de valahogy hiányzik a „harapás”. Vagy legalábbis a gesztenye jellegzetes állaga, legyen az sült gesztenye, ahogy már szétrágtam a számban, vagy a gesztenyepüré, ahogy tejszínhabbal kanalazom. Érzed?

Mi kell hozzá?
– gesztenyepüré
– kávé
– tej
+ turmix vagy shaker
Ennyi.

Az egyik kedvenc kávézómban gyakran iszom gesztenyekávét, aminek ugyan nem tudom a pontos receptjét, de valószínűleg ehhez hasonlóan készülhet, csak ott épp melegen iszom.
Így készül

Most vettem észre, hogy mennyit tudok csacsogni és még mindig nem tudod, hogy készül. Borzasztó! :D Na, abba is hagyom és bocsi…
Tehát: főzd le a kedvenc kávédat, ízesítsd (de számolj a gesztenyepüré édességével, ha cukrozott van otthon), darabolj rá sok-sok fagyasztott gesztenyepürét (én most egy eszpresszóhoz egy fél téglát (nem, nem féltéglát :P) beledobtam) és öntsd fel tejjel. Ezek után már csak az egészet nagyon gyorsan össze kell turmixolnod, hogy elkészüljön a habos desszerted!
Miből mennyit?
Az arányokat nyugodtan próbálgasd, attól függően, hogy épp gesztenyésebb, vagy tejesebb, vagy inkább kávésabb kávét szeretnél! Mindenhogy isteni lesz!
Én a szeretett smoothie-maker-ömmel (szép magyarosan :)) trutymákoltam össze, de tökéletes hozzá egy merülő mixer vagy egy erősebb turmix. Ha teljesen folyékonyra akarod, akkor adj neki több mókusidőt, ha pedig uzsonnára készíted, tegyél hozzá több gesztenyepürét és épp hogy pörgess rajta párat! Ha darabok maradnak benne, az sem baj, jól fog esni a hideg gesztenyedarab.

Ilyen a kávé gesztenyepürével: édes, selymes, habos, darabos, hideg, sűrű, repetára hívó… Hidd el, érdemes kipróbálni! ;)
Változatok
Elkészítheted melegen is, ha épp egy hűvös este iszogatnád/kanalaznád – abban az esetben engedd fel a fagyasztott gesztenyepürét felhasználás előtt (vagy eleve frisset vegyél, néha lehet kapni és persze hihetetlen finom, így mondjuk sok esélye nincs eljutni a kávédig, de próba :D).
Rakhatsz hozzá még pluszba jeget is, hogy igazán hideg hűsítőt kapj, úgy már inkább jégkásaféleség lesz belőle és kevésbé lesz intenzív gesztenyeíze, de ízlés dolga! ;)
Láttam olyan változatot is, hogy a pohár aljára halmozzuk a gesztenyepürét (felengedve, vagy frisset) és kicsit oda is nyomkodjuk, arra öntjük rá a forró kávét és esetleg egy kis tejszínt. Ebben az esetben 2 az 1-ben lesz, mert először elfogyasztjuk a forró kávét és közben az alul levő gesztenyepüré magába szívja a kávé ízét, aromáját… és azt úgy kanalazzuk majd el a végén. Jól hangzik, ugye?
Keverhetünk hozzá magokat is – ezt én szintén turmixban készítem -, amitől már inkább kávés finomság lesz, mint gesztenyés kávé. :) Dobj a keverékhez egy maroknyi mogyorót vagy mandulát és így turmixold össze. Ezt én inkább melegen szeretem és reggelinek.
Van egyéb ötleted, esetleg kipróbált recepted? Kommentben várjuk itt vagy a facebook oldalunkon!
1. Kipróbálod. 2. Adsz egy másik kávés receptet. Választhatsz! ;) Ja, és lájkold mókust, ha többet akarsz!
Ui.: ha megosztod a cikket, a következő kávémat a te egészségedre iszom! <3