Tengerimalac pedikűrben? Bizony, szüksége van rá, segíts hát neki!

Egyszerűbb lesz, mint gondolnád! ;)

A tengerimalac körmei brutálisan meg tudnak ám nőni és az senkinek nem jó! De akkor hogyan vágjuk le? Neked is biztos egy véres horrorjelenet ugrik be, ahol a tengerimalac mindenkit jól megharapdál, miközben hárman lefogják, és még a hosszú körmei is megmaradnak. Neeem, a malackák cukik, és nem harapnak, a vérmalacok nem léteznek! :)

Na de akkor mégis, hogyan kell tengerimalac-körmöt vágni? Elmondom és megmutatom, egyáltalán nem bonyolult.

 

Ha szereted a dolgokat otthon megoldani, kövesd mókust, mert folyamatosan új ötleteket hoz, amik megkönnyítik az életedet. És a kis kedvenceidét is. Komolyan!

Mi kell hozzá?

Szükséges hozzá egy körömcsipesz, ami fontos, hogy csak a tengerimalacé legyen, és ha kicsit izgő mozgó az állat, akkor nem árt a művelethez egy hatalmas uborkaszelet. :) Nagyon ritka esetben jól jöhet egy másik mókus segítsége is, de általában csak akkor, ha a malac nincs kézhez szoktatva vagy nem bízik az emberben. Azonban ez nagyon ritka, ugyanis a malacok igen barátságosak és szelíd lények, ugye?

És cukiiik, de ezt már mondtam! Csak nézzetek rájuk, meg kell zabálni őket, nemde?! :) Bemutatom nektek Csíkost alias Balerinát és Szürit alias Puffi ladyt. Ők amolyan nomád malacok, nyáron egész nap kint lébecolnak, estére meg bejönnek a ketrecükbe a házba. Szóval jó dolguk van, na! 

Várd meg őket, cukik!
boldog kis tengerimalacok

Jó tanácsok a körömvágáshoz

  1. A malac nagyon érző lény, ha érzi rajtad, hogy be vagy tojva, hidd el ő is be fog tojni. Na nem azért, mert fájna neki a körömvágás, hisz neked se fáj, ugye? Ez pont ugyanolyan, mint a tiéd és ugyanazt fogja érezni is. Szóval csak nyugi és bátran fogj neki!
  2. A vágás ideje alatt rakj egy törölközőt az öledbe és oda ültesd a tengerimalacot. Így könnyebben hozzáférsz a körmeihez, és ha esetleg mégis adódna egy kis baleset, a törölközőre megy, nem rád. 2 év alatt velem egyszer sem fordult elő. A lányok nagyon ügyik és okosak. No meg én is! :)
  3. Ha lehet, ne egyből ess neki a kis kedvencednek, előtte egy kicsit simogasd meg, kényeztesd, szagoltasd meg vele a körömcsipeszt. Az álla alatt simogasd, azt nagyon bírják. Még a fejét is fel fogja emelni, hogy még többet simogasd. Itt bevetheted az uborkát is. Amíg ő eszi az uborkát, te vághatod a körmét.
  4. Beszélj hozzá. Ha már megszoktátok egymást, akkor a hangodra meg fog nyugodni. Hallja, hogy biztonságban van.

+TIPP: Ha még az ismerkedős fázisban vagytok, kétemberes legyen a körömvágás. Fontos, hogy a malac pozitív élményeket csatoljon a körömvágáshoz. Így mindenképpen legyen simogatás, és jutalomfalat (uborka) a körömvágás végén. És persze nagyon sok beszéd, hogy szokja a hangodat. 3-4 körömvágás után már át is lehet térni az egyemberes körömvágásra.

Te is meg tudod csinálni!
Így vágd le ügyesen a tengerimalac körmét!

A körmök

Kétféle köröm létezik: a világos és a sötét.

Ha malackánknak világos körme van, akkor a lehető legegyszerűbb dolgod van, ugyanis ennél a körömnél tökéletesen lehet látni az érvonalat. A körmöt úgy kell lecsippenteni a körömcsipesszel, hogy ebbe az érvonalba ne vágjál bele.

Az elülső lábakon általában rövidebb a karom és az ideg majdnem végig ér. A hátulsó lábakon hosszabb, néha másfél két cm is lehet. Az ideg is lényegesen hosszabb. Ha 1 mm-ként van vissza vágva, kisebb az esély, hogy komoly vérzést okozzunk, így figyeljünk erre!

Ha világos a körme a tengerimalacnak

Íme a körömvágás egy világos körmű tengerimalacon, jól látható a pirosas vérér a körménél:

Ha világos a körme...
Világos tengerimalac-köröm vágása

Ne félj, nem fog harapni, ha türelemmel és szeretettel közelítesz feléjük. Soha nem haraptak meg malacok, még stresszhelyzetben sem. Előbb kakil vagy pisil le egy malac, mint hogy megharapjon, szóval ne aggódj! :P

Ha sötét a körme a tengerimalacnak

A sötét körmöknél bajban leszel egy kicsit, ugyanis ott nem látszódik az érvonal. Így mindig néhány millimétert érdemes csípni a tetejéből. A lényeg az, hogy a tengerimalacnak ne nőjön túl a körme mert az ujjdeformitáshoz vezethet.

Íme a sötét köröm, és egy enyhe túlnövés, amely még nem okoz ujjdeformitást, de már rondán néz ki. Ilyenkor sűrűbben kell vágni a körmöt, és szépen fokozatosan rövidíteni. Sajnos ha a malackának túlnő a körme, már az eredi állapotába nem lehet visszavágni, a körmökön mindig látszódni, fog, hogy túl volt nőve egyszer.

Sötét tengerimalac-köröm
Sötét tengerimalac-köröm vágása

Ha véletlenül mégis történne egy kis baleset, akkor betadinnal érdemes bekenni a malac vérző körmét, vagy ha nincs otthon más, akkor a finomliszt is tökéletesen megteszi.

Rá kell tenni egy kis mennyiséget a lisztből a bele vágott karomba és néhány másodpercig nyomjuk rá az ujjunkkal. Általában eláll a vérzés. Nincs szükség egzotikus állatorvosra. Az orvos vagy kisállatkozmetikus is csak vérzéscsillapító port fog használni . Nincs másra szükség.

De ez kb. 0,5% alatt van, szóval nem kell megijedni! :)

És a körömdarabkák, amik le lettek vágva:

Tengerimalac-köröm levágott darabjai
levágott tengerimalac körmök

Nem is olyan nehéz, elmondani nehezebb volt, mint megcsinálni! :)

Ha már cuki állat, akkor persze, hogy mókus! És egy vicces videó. Mókus, aki vízi síel! Komolyan! —>

Tehát: ne rohanj az állatorvoshoz és ne is ijedj meg, csak fogj egy körömcsipeszt! És lájkold a tengerimalacok nagy barátják, Mót! ;)

6 szavazat

Te mit gondolsz?