Interneten árulsz valamit? Akkor ezt mindenképp olvasd el, mert életbevágó!

Tudom, hogy nem akarsz adót fizetni, de kell! :P

Eladtál valamit az interneten és most rettegsz, hogy a NAV vajon mikor töri rád az ajtót? Most akkor van adó rá vagy nincs!? Nagyon sok vélemény megjelent már ezzel kapcsolatban, ezért úgy döntöttem, felvértezem magam, és ha jogszabály-mérgezést kapok, akkor is lefordítom érthető mókusnyelvre az adózási törvényszöveget. RIP mókus.

Megkérdeztem egy adótanácsadót, utánajártam a NAV-nál, elmentem jóshoz és birkavérrel is lefestettem az ajtómat. Aztán pedig csak sírtam mikor megértettem, hogy a keservesen összegyűjtött makkjaimra milyen sors vár. Csapjunk a közepébe.

Mókus egymaga megküzd érted a hétfejű NAV-val is ha kell! Megérdemel ezért egy lájkot tőled, ugye? Naaa, lécci!

Mi történik akkor, ha interneten árulok?

Kapaszkodsz? Ugyebár sokan emlegetik ezt az éves 600.000 Ft-os bevételi árat. Azt mondják, hogy amíg nem éred el a 600.000 Ft-ot éves szinten, addig nem kell foglalkoznod az adózással. Na ez nagyon nem így van.

Mikor nem vonatkozik rám a 600 ezres adóhatár?

Aki saját mókusmancsa által előállított terméket árul, például kézműves terméket, arra nem vonatkozik ez az összeghatár, ugyanis a jogszabály azt már önálló tevékenységnek minősíti. Ahogyan a weboldalán lévő internetes reklámbevételeket vagy egy megbízásos szerződést is. (Lentebb olvashatod, mi az az önálló tevékenység.) Mese nincs, adózni kell.
*** Ha ez rosszul érint, irány egy hűsítő zuhany! Hogy józanabb fejjel és vidámabban jöhess ki alóla, nagy mókusszívvel ajánlom a víztakarékos, 5 funkciós zuhanyfejünket, Zuppit, akit most 10 napig teljesen ingyen tesztelhetsz a saját otthonodban. Olvass róla mókusvéleményeket, nézd meg magadnak ⇓ és kérd az ingyenes próbát ITT és MOST! —>

Gazdasági tevékenységet folytatok?

El kell döntened, hogy a tevékenységed gazdasági vagy nem gazdasági. A gazdasági tevékenységet valahogy úgy fogalmazta meg a NAV, hogy

Ha valaki rendszeresen, tartósan, illetve üzletszerűen folytatja a tevékenységét, az gazdasági tevékenységet folytat.

Tehát, ha te egy (vagy több) internetes felületen árulsz igen sok holmit, és látszódik is, hogy folyamatosan töltöd fel a termékeidet, a NAV talán jogosan gondolhatja azt, hogy üzletszerűen, a vagyoni viszonyaidhoz mérten már nem elhanyagolható jövedelemre teszel szert.

Na de most tényleg, komolyan kinek a háztartásában van 5 hasonló kinézetű fürdetőkád vagy ágynemű-garnitúra. :) Pont ezért ez a helyzet az internetes reklámbevétellel, vagy a megbízási szerződésekkel is.

Jó! Mit tegyek?

Mentőötlet: önellenőrzéssel korrigálod a hibát. A jövőben pedig legálisan folytatod a mókusdolgod. Ezt többféleképpen is megteheted:

  • Adószámos magánszemélynek jelented be magad a NAV-nál és alanyi adómentességet kérsz, így mentesülsz az ÁFA alól. Azonban akik gazdasági tevékenységet végeznek. azok nem lehetnek adószámos magánszemélyek.
  • Kiváltod a vállalkozói igazolványt.
  • Saját céget alapítasz, de persze csak ha az adóterheket ki tudod fizetni.

Én tényleg nem folytatok gazdasági tevékenységet! Akkor mi van?

Ha tényleg csupán a családban megörökölt, illetve a saját használatra vett ingóságokat adod el, akkor érvényes rád az évi 600.000 Ft-os bevétel számítás. Azonban ne nézd hülyének a NAV-ot. Lehet, hogy tolmács kell az angolhoz, de nem két lábon járó majmok! Pont olyanok, mint te vagy én.

A NAV is tud vicces lenni!
Nincs lacafaca! :)

Lássunk egy példát!

Dédi a cloudra költözött és itt hagyta a hímzett mókuspárna-garnitúráját. Meghirdeted 600.000 Ft-ért és meg is veszik. Ekkor a NAV azt fogja vizsgálni, hogy ebből neked mennyi jövedelmed származott.

  • Ha ez a jövedelemérték 200.000 Ft vagy az alatti, akkor nem kell adót bevallanod.
  • Ha 200.000 Ft feletti, akkor kegyetlenül lesújt rád a 16%-os szja adókulcs a teljes bevételed értékére.

Számszerűsítve: 600.000 Ft (eladási ár) = 400.000 Ft (felújítási ár, beszerzési ár) + 200.000 Ft (ami a zsebedbe kerül), ebben az esetben nem kell szja-t fizetned. Persze csak amennyiben ez nem gazdasági a tevékenység. Itt vagy még? :D

Viszont ha nem tudod igazolni számlával, szerződéssel, nyugtával vagy valamilyen papírfecnivel, hogy mennyibe került neked, tehát mennyi a beszerzési ára, vagy felújítási ára (mondom, nem hülyék!), mert például most találtad meg a padláson, akkor az eladási árnak a 25%-a fogja képezni a jövedelmedet. Tehát, ha papírokkal nem tudod bizonyítani az ellenkezőjét, akkor a NAV úgy veszi, hogy az eladási ár 25%-a a jövedelem és pont. Majd ezután a jövedelem után kell adóznod, ha meghaladtad az évi 200.000 Ft-os jövdelmet. Kapis?

*A 600 ezres cuccal még jó vagy így is, hiszen a 25%-a az „csak” 150.000, tehát a 200 alatt vagy. Ennyi. De akkor idén nagyjából befejezted a vaterázást! :P

Te tudod, hogy mennyit kéne innod egy nap? Itt kikeresheted pontosan és azt is megmondjuk, hogyan fog sikerülni! >>>

Még néhány fogalomtisztázás, ha még bírod a strapát. I LOVE ADÓ! :)

Gazdasági üzletszerű tevékenység:

„A Szja tv. 3. § 46. pontja szerint abban az esetben valósul meg a gazdasági tevékenység, ha a magánszemély a tevékenységet üzletszerűen, illetőleg tartósan vagy rendszeres jelleggel folytatja, feltéve, hogy a tevékenysége ellenérték elérésére irányul vagy azt eredményezi, és a tevékenység végzése független formában történik.”

A NAV-nál olvashatsz a gazdasági tevékenységről és az önálló tevékenységet folytató magánszemélyre vonatkozó törvényekről. Ha végképp nem sikerült ettől elaludnod, akkor a NAV-nak van sztorija az ellenőrzésről is és persze az e-kereskedelemről is. Hát nem szupiszuper!?

Tehát, nézz őszintén magadba és válaszold meg, hogy gazdasági tevékenységet folytatsz haszon reményében vagy sem. Ha pedig igen, akkor adózd le, mert sokkal-sokkal rosszabb lesz, ha erre már ők kérnek.

6 szavazat

Te mit gondolsz?