Fogynál, de nem megy? Tudósok szerint ez a működő diéta…

Mindennap mérd magad és jegyezd is fel, hogy sikeres legyen a diéta!

Ha gondod van a testsúlyoddal, fogyni akarsz és az életedben a diéta már lakótárs, viszont sose sikerült még úgy fogynod, hogy ne faltad volna fel a Holdat is, akkor nem fogod elhinni, mibe futottam bele a tudományos oldalakon. Bizony eljött a Te napod, mert a Cornell Egyetem tudósai 2 éve kísérleteznek a diéta egyik módjával, és végre rájöttek valamire…

Ugyanis tényleg van egy pofonegyszerű diéta módszer, ami működik. Legalábbis ezt hozta ki a kutatásuk. 162 alanyon vizsgálták és fogytak. Sőt! Úgy is maradtak. Ez ám a diéta! És mindez úgy, hogy nem kellett semmit sem bevenniük vagy éhezniük. Egyszerűen csak egy piszok egyszerű stratégiát kellett követniük. Hogy mit?

A mókus barna, meg csíkos. Ezt mindenki tudja, de azt már kevesen, hogy lájkokon él. Komolyan! Ha most nem nyomsz lájkot, akkor éhes marad. Te pedig lemaradsz a következő jó ötletről. Ezt akarod? Etesd a mókust: lájk!

Hatásos diéta: mérlegelj minden egyes nap!

Ennyi. Tényleg. Nem adtak semmilyen bogyót, étrendet, semmit. Annyit kértek a kontroll- és az intervenciós csoporttól is, hogy veszítsék el a testsúlyuk 1%-át. Mindenki maga választhatta meg, hogy hogyan akarja ezt elérni. Diétával vagy mozgással, nem számított. Viszont az intervenciós csoportnak minden nap kötelezően mérlegelniük kellett magukat és ezt (!) rögzíteniük is. Tudom mire gondolsz, bennem is ez merült fel elsőre:

Mégis hogy működne már ez?

Mindjárt elmondom az okát is, de mókuskiáltással a világba kürtölöm, hogy tééééényleg működik! Próbáltam. (Ahogy az 5 funkciós, víztakarékos zuhanyfejünk is és tudom, hogy te is imádnád, úgyhogy kattints a következő hirdetésre és próbáld ki ingyen! —>)

Azt írják, hogy még nincs mindenre válaszuk, de van jó pár feltevésük. Lássuk:

  • A napi mérlegelés kényszerít minket, hogy kapcsolatot teremtsünk agyban az étkezésünk és a testsúlyunk között, így segítve elő a diéta lényegét.
  • A nyomkövetés megerősíti az embert bizonyos viselkedési formákban. Mint például a kevesebb nasi vagy a több séta. (Nem, nem éri meg az a túró rudi a 10 dekát. Na jó, max. a mogyis. :))
  • Úgy gondolják a skála működik élelmiszer vásárlásakor is, így a diéta követelményei szerint választ már az ember.

Én minden alkalommal nemcsak a súlyomat írtam fel, hanem kiemelve minden napnál ott volt nagy számokkal az is, hogy aznap mennyit változott a súlyom (akár mínusz, akár plusz előjellel), amire bizony jó volt ránézni, még akkor is, ha csak 200 grammot csökkent épp. Azokon a napokon, amikor növekedett a súlyom, szigorúan végiggondoltam, hogy aznap mit csináltam máshogy az előzőekhez képest és ezt is felírtam. Így hamar összeállt a kép, hogy nekem pl. szükségem van a diéta alatt (is) az olajos magvakra (hát ez mondjuk érthető, hiszen mókus vagyok :)). Több esetben, amikor nem volt meg a napi 5-10 szem mandulám, híztam, pedig minden mást ugyanúgy betartottam. Persze ez mind diétafüggő is, hogy épp mit szabad, mit nem és hogy mit tartasz be, vagy épp hágod át a szabályokat. Hihetetlen, de így tényleg figyeltem rá. Én sem értem.

*Fontos, hogy menstruáció alatt a vízmegkötés miatt fals infót (hízást) mutathat a mérleg, de ez utána helyrebillen, így nem kell megijedni. Aki félős, az abban a pár napban inkább ne nézzen mérleget! Vagy mégis, csak ne aggódjon! ;)

Ezt viszont még ők sem értették:

A férfiaknál jobban működik ez a stratégia, mint a nőknél. Még nem tudják tudományosan, hogy miért, viszont mást kiderítettek már…

Például ha te is jojo típus vagy, akkor van még egy jó hírem: míg a kontrollcsopi 40%-a 1 év után vissza is hízott, de 5 éven belül már a 100%-a, addig a mérlegelősök jobban tartották a súlyukat. Mérleg-nem mérleg: 2-0.

Még egy dolog ami fontos lehet!

Az elvárás a tesztben az volt, hogy 10 nap alatt veszítsék el a súlyuk 1%-át. Amikor ezt elérték, akkor az új cél megint 1% volt, míg el nem érték a 10%-os fogyást. Ugyanis a legtöbb embernél az 1%-os súlyveszteség nem igényel többet, minthogy csökkentsék a napi kalóriabevitelüket csupán 150 kalóriával, két héten keresztül. Vagy például, hogy sétával égessenek el ennyit minden nap. Ez pedig nem egy ördöngösség, viszont sokkal könnyebb így, hogy mindig csak az 1%-ra koncentrálsz és nem rettensz meg a 10%-tól, ráadásul fokozatosan változtatsz a szokásaidon, ami miatt ez természetes lesz és beépül a kis mókuséletedbe.

Legyetek hát jó barátok a mérlegeddel, hisz együtt tényleg minden könnyebben megy, ugye? Adj neki nevet, rajzolj rá mosolyjelet, dekoráld kedvedre…  bármit, csak váljon a napjaid fontos részévé.

Fogyni akarsz? Akkor ne kínozd magad, csak mérj és rögzíts! Excel tábla, fehér papír vagy android mérlegalkalmazás? Lényegtelen, csak írjad az adatokat minden áldott nap.

7 szavazat

Te mit gondolsz?