Villanyszámla-csökkentés vízzel?

A konyhai nagygépek  a lakásunk legnagyobb áramfogyasztói és egyben a villanyszámla ősi ellenségei. Ezt tudva Norbi mókusunk tett is ellene. No, de mit lehet tenni egy hűtővel? Ne nyissam ki az ajtaját? :)

Norbi a módszerével módszeresen (micsoda szókép! :)) 5-8 kW-tal csökkentette a villanyszámláját. Ráadásul úgy, hogy a teendője sem több, mint bekötni egy cipőfűzőt. Le a kalappal előtte, hiszen a macerát vállalva a környezetet is mentesíti a felesleges terheléstől. Lássuk, mit csinált!

A mókusnál mindig lehet ilyeneket olvasni. Csak egy lájkodba kerül! Most!

A lakás egyik fő elektronikai eszköze a hűtőszekrény. Sokféle módon lehet az általa generált villanyszámlán spórolni, íme az első: ehhez nem kell más, csak pár darab hipermarketekben is megvásárolható jégakku.

Mit tegyek?

A jégakkut éjszakára helyezd a fagyasztóba, így reggelre megfagy. Ajánlatos 4-6 darabot fagyasztani egyszerre, vagy amennyi helyed épp van az IKEA-s (vagy IKEÁ-s?) húsgombócok mellett! ;) Reggel, a már megfagyott jégakkukat szépen kiveszed a fagyasztóból, majd áthelyezed a hűtő „normál” hűtőterébe. Ebben eddig nincs semmi bonyolult, ugye? (Közben, ha már a látványtól is megfagytál, irány és vegyél egy forró zuhanyt! ;))

jégakku a fagyasztóban villanyszámla-csökkentéshez
jégakku a fagyasztóban

 

Most jön a trükk!

A jégakkukat polconként helyezd el, és fontos, hogy egyet mindenképp oda rakj, ahol a hőmérséklet-érzékelő van (ez szinte minden hűtőnél ott található, ahol a lámpa és a hőfokszabályzó van).

S miként lehet így spórolni? A hőmérséklet-érzékelőt becsapjuk ezáltal a rendszert, ugyanis a hűtő úgy „érzékeli”, hogy a hőfok megfelelő, így nem fog bekapcsolni a hűtőrendszer.

Amint a jégakkuk elveszítik hőleadási képességüket, a hűtő ismét „normál” üzemmódban fog működni, de erre az esetre már elő van készítve az újabb adag jégakku a fagyasztóban!

Aggódsz, hogy a normál hűtőtérben nem lesz „hideg”? Dehogynem! A jégakku „dolgozik” a hűtő helyett!

Villanyszámla-spórolás számokban

Havi 5-8 kW-ot mindenképp! Ez forintosítva 200-300 forint minden hónapban. Lehet, hogy kevésnek tűnik, de mint tudjuk: sok kicsi sokra megy!

Egy szó, mint száz: este jégakku a fagyasztóba, majd reggel be a normál hűtőtérbe. Azt a havi egy gombóc fagyit meg inkább nyald el minden hónapban, minthogy számlára költsd.

 

8 szavazat

Te mit gondolsz?