Nem lehet vége a nyárnak úgy, hogy nem készítettél legalább egyszer gazpachot!

gazpacho spanyol zoldsegleves

Van úgy, hogy nincs az embernek mókusnak kedve főzni, főleg nem a nyári nagy melegben a konyhában aszalódni. Ugye? Vannak ennek megúszására egyszerűbb trükkök: együnk szárazat, kenyeret vagy csak gyümölcsturmixot, az is eltömít… Én mégis valami tartalmasabbra vágyom néha és főleg egészségesebbre (esetleg ha még diétás is, az már a mennyország). Ilyenkor sokszor gazpachot (hideg spanyol zöldségleves – sok paradicsommal) készítek. Mutatom, hogyan!

Vidéki mókuslány vagyok és emlékszem nagymamám jégbe hűtött fehérbab- és krumplilevesére, amiknek az ízét még most is a számban érzem. Sokszor próbáltam őket elkészíteni, de soha nem lett olyan tökéletes (mint amire emlékszem :)), így hát új receptek után kutattam, hisz ott nem érhet ekkora csalódás, ugye?!

Így találtam rá évekkel ezelőtt a gazpachora, amit nagyon sokáig csak nézegettem, elmentettem a receptet, pineltem a fotókat róla és lájkoltam a gasztroblogokon, de nem álltam neki, mert valahogy kicsit furcsának és idegennek éreztem. Te ne légy buta mókus, próbáld ki most azonnal! Nincs veszteni valód és nem fogsz csalódni, nekem elhiheted (ha már követsz egy ideje)! Mindenesetre a fotókkal és leírással megpróbállak meggyőzni!

Fontos, hogy tudd, nemcsak zöldségeket beszélek, hanem (majdnem) mindig mindent én magam tesztelek és próbálok ki és már csak akkor mutatom meg neked is, ha biztos vagyok benne, hogy az azt tudja, amit tudnia kell.

Ha neked fontos, hogy ne csak egy külföldi lefordított – sokszor félrefordított – receptet kapj, hanem kipróbált tippeket, valós képekkel, kövess facebookon is, hogy ne maradj le a következőről sem! Lájk?

Gazpacho – a hideg zöldségleves

Sokan sokféleképpen készítik és – ahogy majdnem minden receptnél – az arányok is változhatnak ízlés szerint, de nálunk ez a változat vált be. Az én mókusreceptemben talán kicsit több a paradicsom, mint amit másoknál láthatsz, de ennek ellenére semmi, de SEMMI KÖZE NINCS A PARADICSOMLEVESHEZ! Ezt csak azért üvöltöm a szemedbe, hogy nehogy ez tartson vissza attól, hogy kipróbáld! Tényleg! Egy egészen más élmény.

Hozzávalók

  • 8-10 közepes paradicsom
  • 1 óriási hagyma vagy 2 kicsi
  • fél szál kígyóuborka
  • 1 nagy szál zeller
  • 2 kicsi paprika
  • fél citrom
  • 5-6 gerezd fokhagyma (de ízlés szerint lehet a duplája is ;))
  • 1 zsömle (áztatva-kinyomkodva)
  • 2 evőkanál olívaolaj – de tökmagolajjal is nagyon finom
  • 2 evőkanál almaecet
  • cayenne paprika
gazpacho - hozzávalók
gazpacho – hozzávalók

Mondanám, hogy egy gépet sem kell hozzá bekapcsolnod, de az úgy nem lenne teljesen igaz. Két dolgot használtam, de egyik sem a tűzhely vagy a sütő… és ez remélem, elég megnyugtató! :) Kelleni fog egy turmixgép vagy botmixer és a paradicsom héjának lehúzásához egy kis forralt víz (mikró is tökéletes hozzá, de én most a vízforralót használtam. A többi már kismókusjáték, úgyhogy nyugodtan őt is segítségül hívhatod, ha már foghat a kezébe kést és elég nagy egy kis zöldségdaraboláshoz.

Érdekel, hogyan spórolhatnál a kötelező bevásárláson?
Töltsd le a takaros vásárlási kisokost, és megtudod!

Elkészítés

1. Forrázd le a paradicsomot és szedd le a héját (ha még nem csináltál ilyet, hidd el, hogy nem bonyi és pillanatokon belül megvan és vannak receptek – mint ez is -, amihez szükség van rá, hiába szeretjük a paradicsomnak a héját is! Szóval le vele!

forrázott, lehéjázott paradicsom gazpachohoz
forrázott, lehéjázott paradicsom gazpachohoz

2. Önts össze a zöldségeket (és a két gyümölcsöt) az ecettel és a sóval!  – Tudod, ugye, hogy a paradicsom és a citrom is gyümi? ;)

gazpacho készítés - első lépés
gazpacho készítés – első lépés

3. Turmixold össze őket és rakd a hűtőbe összeállni őket! Minél tovább érlelődnek, annál finomabb lesz a kész leves, hiszen a só és az ecet segít kihozni a legjobbat a zöldségekből.

gazpacho_osszeturmixolt_zoldsegek

4. Keverd hozzá a többi hozzávalót is és jól turmixold össze őket újra! Nem egy szép látvány (szerintem az ázott zsömle belerondít :D), de majd az lesz, nyugi!

5. Passzírozd át a keveréket egy közepes lukú szűrőn, hogy alul kifolyjon az isteni nedű! A megmaradt zöldségturmixot kreatívan felhasználhatod más levesek sűrítésére vagy például egy tésztaszószhoz és persze pizzaalapnak is tökéletes, de most nem lesz rá szükség.

6. (Ugye kitalálod? :)) Hűtsd le utoljára még egyszer a már kész levest és tálalhatod! (A turmixolás alatt mindenképp felmelegszik valamennyire, hiába hűtötted előtte jéghidegre, de ilyenkor már 1-2 óra elég, hogy végre tényleg kész legyen.)

gazpacho_hideg_kremzoldsegleves

2+1 tipp, ha tökéletes gazpachot akarsz

A recept elég egyszerű, de azért van, amire érdemes odafigyelni, hogy tuti legyen a siker.

  1. Ne kapd össze és ne hallgass azokra, akik azt mondják, hogy akár egyszerre össze is turmixolhatod a hozzávalókat! Nem igaz! Mindenképp először csak a zöldségeket, az ecetet és a sót keverd össze és azt hagyd állni. SOKAT! Mondjuk egy egész éjszakát.
  2. Ne sajnáld az időt és miután elkészült a leves, hagyd állni a hűtőben, hogy teljesen összeérjenek az ízek és ne is lehessen megállapítania a nyelvednek, hogy milyen összetevőkből áll a leves – legyen az meglepetés! :) Természetesen finom lesz akkor is, ha másfél óra múlva tálalod, de ha egyszer hagysz neki igazán elég időt, érezni fogod a különbséget!

+1. Mindig hagyj minden feldarabolt zöldségből vegyesen 1-2 evőkanálnyit, amit majd mint levesbetétként használhatsz. A levesített és szilárd zöldségek együtt olyan páros, mint a mogyoró és a kakaó (=Nutella) – tökéletesen illeszkednek és szükségük van egymásra! ;)

gazpacho - levesbetét
gazpacho – levesbetét

 

 

A sok-sok zöldségről jut eszembe a házi ételízesítőnk! Ha még nem olvastad, ismerd meg azt a receptemet is!

Így készíts házilag ételízesítőt! Kattints a receptért (pontos leírás + saját fotók)! —>

 

Ha te még nem készítettél gazpachot, de tetszik a gondolat, próbáld ki és írd meg, neked hogy sikerült. Én nagyon örülnék! :)

Ha te máshogy készíted, oszd meg velem kérlek, hisz tudod… kísérletező mókus vagyok, úgyhogy szívesen kipróbálnám a te bevált receptedet is! Kösziiiii

Tehát: ha nagy meleg van, ne szenvedj a konyhában! Készíts egy hideg, laktató, finom gazpacho levest és élvezd a hűsítő egészséget! ;)

A natív cikk megírását a Provident támogatta.

3 szavazat

Te mit gondolsz?