Az egyik legjobb dolog, ami az eperrel történhet – epres joghurt házilag

epres joghurt házilag

Ma már nem nehéz egészséges desszerteket találni – ez nagyon jó hír! Viszont ha már úgyis itt a gyümölcsszezon, sőt, konkrétan az eperszezon, akkor ne hagyjuk ki azt a lehetőséget, hogy minél több, minél finomabb dolgot készítsünk belőle! Egyetértünk? ;) Jöhet pl. epres joghurt? Szuper!

Már tavaly is meg akartam mutatni az egyik kedvenc epres finomságomat, ami egyszerűbb, mint egy főtt tojás (igen, az elkészítése is hipp-hopp)… de valahogy lemaradt. Eredetileg arra akartam kihangsúlyozni a cikket, hogy így jóval olcsóbb és sokkal egészségesebb – utóbbi még mindig áll, majd meglátjátok! -, de aztán rájöttem, hogy én pont nem ezért csinálom. :D Na, vajon mi lehet az én mozgatórugóm, hogy mindig és kizárólag saját készítésű eperjoghurtot fogyasztok? Kíváncsi vagy? Tarts velem!

Ha számodra is fontos, hogy KIPRÓBÁLT, többször tesztelt recepteket találj egy blogon, kövess, mert szinte kizárólag csak ilyet mutatok! ;)

A Provident is lájkolja mókus ötleteit, és segítségével mi is sok mindent kipróbálhatunk! ;)

Elrettentő epres joghurt példák

A piacon (mármint nem A Piacon, hanem a boltokban, bevásárlóközpontokban :P) rengetegféle, -fajta joghurt van, sőt epres joghurtból is több tucatnyi (télen is persze). Az Origónak egy szuper összehasonlításában a két nyertes cég termékében is ott volt a cukor (igen, a “fehér halál” fehé rcukor! – számomra hihetetlen módon),  de a többi esetben még x más dolog is (tartósítószerek, színezék! – Jaj!).

És ez ma, 2016-ban sincs máshogy. Pedig hát divat is diétázni, egyre jobban terjesztik az egészséges édesítőszerek jó hírét, elérhetőek a maltitos édességek is… mégis, joghurtos cukrot eszünk színezékkel (az Origós tesztben a 11% volt a legmagasabb ! gyümölcstartalom), ahelyett, hogy végre a “tiszta ízeké” lehetne a pálya!

eper

No de elég a nyavalygásból, csináljuk ezt úgy, ahogy kell!

3 ok, miért én a házi epres joghurt
elkötelezett híve vagyok

  1. Bárhogy ízesíthetem, ha épp egy kis extrával akarjuk kényeztetni magunkat és/vagy vendégeinket. Imádom fahéjjal fűszerezni, fantasztikusan finom mentával (friss menta kötelező!) és persze a darált mogyoró, dió, mandula is kedvenc ízesítés! Kísérletezz bátran, hihetetlen új ízekre lelhetsz rá!
  2. Pontosan olyan állagú lesz, ahogy én szeretem! Vagy te! Ha ivójoghurtot akarok készíteni, folyékony lesz, ha pohárkrémbe akarom felhasználni, sűrűbbre készítem, ha pedig eperdarabokat akarok érezni a fogam alatt, hát úgy lesz!
  3. Gyönyörűen szervírozható és díszíthető, hogy ne csak egy műanyag dobozból kanalazzuk ki az egészséget (bolti esetén a mondvacsináltat :P)!

    epres joghurt házilag - rengeteg eperrel

      epres joghurt házilag – rengeteg eperrel

*Ne gyere azzal, hogy a boltit is fűszerezhetem utólag vagy hogy azt is kiönthetem kristálytálkába, mert úgysem fogod! Én sem!

Epres joghurt házilag

Mókusegyszerű a történet, igazából 2, azaz kettő összetevő is elég hozzá és máris tökéletes desszertünk születik, de édesszájú bundásaink kedvéért rakjunk bele egy kis életszépítőt is! ;) Én használtam egy kis nyírfacukrot most (nem volt elég édes az eper :(), mert alapból az van itthon (az eritrit és stevia ízét még nem sikerült megszeretnem), de természetesen (és a természetes szón is lehetne a hangsúly!) bármilyen egészséges édeset rakhatsz bele. Vagy csak vegyél édesebb epret!

Hozzávalók:

  • eper
  • joghurt
  • nyírfacukor (elhagyható, helyettesíthető)
  • botmixer, turmixgép vagy egy villa

*Nem véletlen nem írok mennyiséget, mert az eper-joghurt arány abszolút ízlés dolga. Én fele-fele arányban szeretem a legjobban, de simán lemegy akkor is, ha valamelyik irányba elbillen a mérleg. Egy hős vagyok, ugye? :)

Házi készítésű epres-joghurtos kézápoló, ami szintén csak 3 összetevőből áll!
Kattints és készítsd el te is! —>>>

Elkészítés, ahogy egy mókus csinálja:

  1. Az eper 2/3-át alaposan mosd meg, csumázd ki (vagy epernél máshogy mondjuk?) és dobáld őket be egy elég magas tálba (a mixer fröcsköl, szólok)!
    *Ismered a szívószálas trükköt? Így megy a kukába a legkevesebb a gyümölcs húsából! ;)

    Így szedd ki az eper csumáját!
    Így szedd ki az eper csumáját!
  2. Használd a botmixert és trutymákold össze az eper 2/3-át (ha használsz édesítőt és/vagy fűszereket, akkor azokat már itt beledobhatod) valamennyire… mármint pont annyira, ahogy te szereted! (Ha ivójoghurtot készítesz, akkor persze szinte folyékonyra nyomhatod!)
  3. Öntsd hozzá a joghurt 2/3-át és addig nyomd a mixer gombját, amíg el nem éred a számodra majdnem tökéletes állagot (elronthatatlan)!
  4. A mixert elrakhatod, már csak egy (fa)kanál kell, amivel a maradék 2*1/3 joghurtot és epret hozzákevered laza mozdulatokkal. Ha mogyit raksz bele, itt érdemes! Így a legfinomabb, higgy nekem! ;)
házi készítésű epres joghurt
házi készítésű epres joghurt

Egészségünkre!

Tehát: ha gyümölcsjoghurt, akkor csak a házi! Próbáld ki és jelezz vissza! És előtte (de legkésőbb utána ;)) lájkolj!

0 szavazat

Te mit gondolsz?