3 alap indiai étel, amit te is el tudsz készíteni házilag + recept + leírás

indiai alapanyagok házilag

Szereted az indiai ízeket, de aggódsz, hogy te soha nem tudnál olyan finomakat főzni? Mostantól nyugodtan beleélheted magad, hogy akár minden héten felszolgálhatod te is a családodnak, hisz házilag is szuper indiai ételeket készíthetsz. A Tartalmas nők mutatják, hogyan kezdj neki és megismerkedünk gyorsan az indiai házi sajttal, a tisztított vajjal és a chapatival! Izgi, ugye?

Indiai mókus unokatesóink mindig olyan finomakat esznek! Olyan bonyolultnak tűnik! Ugye? És kinek van kedve és ideje olyan sok időt a konyhában tölteni! Nálunk már bevett szokás, hogy ha indiait ennénk, a kiválasztott ételt részleteiben készítjük el, így egyszerre nem nagy munka, az eredmény viszont mennyei. Jöjjön hát 3 alapanyagnak is tekinthető indiai recept, amivel te is megkezdheted a nagy utazást!

Ha szívesen próbálod ki más kultúrák ételeit, de letesztelt receptekre vágysz, kövesd mókust, hogy ne fuss zsákutcába! ;)

Három 3 perces ínycsiklandó finomság,
amit te is imádni fogsz!

Indiai házi sajt egyszerűen

Paneert, azaz házi sajtot készíteni a világ egyik legegyszerűbb dolga, kis unszolással akár a kis mókusokat is befoghatjuk segítségnek. Én egy dolgot szoktam elrontani, de azt rendszeresen: hogy nem jut eszembe időben. :)

Az egyik legfontosabb lépés a legelső: szerezz két liter tejet. Igazit, termelőtől, nem bolti dobozosat. Működik a recept bolti zsíros tejből is, de nem az igazi. Tehát mindenekelőtt, szerezz két liter tejet. Majd elő a tejforraló fazékkal (1.) és hajrá! Ha a tej felforrt, csavard bele egy citrom levét és hagyd tovább főni, míg kicsapódik (2.).

paneer - házi sajt indiai módra
paneer – házi sajt indiai módra

Akkor jó, ha túrószerűen összeáll és a leve zöldes-sárga. Ha fehéres marad, az azt jelenti, szükség van még egy kis savra! Ezután gézen vagy más sűrű szövésű anyagon szűrd át és máris kész a paneer.

paneer - házi sajt csöpögtetve, szűrve
paneer – házi sajt csöpögtetve, szűrve

Ha lehet, lógasd fel, hogy kicsepegjen, de az is jó, ha beleteszed az egészet gézestül egy szűrőbe és hagyod pár órát csepegni. Ha nem tudod fellógatni, pakolj rá valami nehezet, hogy kipréselődjön a savó.

Már kész is a friss, vágható paneer, amit Indiában számtalan módon használnak, sütve főzve, sósan, édesen, vagy akár magában fogyasztva. Ha ez utóbbi a terv, még az elején érdemes a tejet fűszerezni!

Nézzétek, milyen szép lett miután megpirítottam ghee-ben (mindjárt azt is elkészítjük ;)):

pirított paneer házilag
pirított paneer házilag

Ghee, az indiai tisztított vaj

Régen Indiában mókus unokatesóinknak még nem volt hűtőjük, ezért kerestek egy olyan megoldást, amivel tartósíthatják a vajat, így fedezték fel a gheet, azaz a tisztított vajat, mely a legtöbb indiai étel alapja, elkészítése pedig pofonegyszerű. Csak egy kis türelmet igényel.

1. Vegyél legalább fél kg vajat (ebből, úgy 300g ghee lesz) és vágd nagyobb darabokra.

2. Lassú tűzön kezd el melegíteni. A vaj párperc alatt megolvad, majd újabb néhány perc után megindul a habképződés: ezt érdemes leszedni.

ghee - vaj olvasztása
ghee – vaj olvasztása

A vajból kisül minden nedvességtartalom, minden ami romlandó kb. egy óra folyamatos melegítés után, aranysárga folyadékot kapunk (nem hiába nevezik folyékony aranynak is). Ezt szűrjük le és tároljuk zárható edényben. Szenzációs, hogy hűteni nem szükséges, mert minden romlandó cucc kisült belőle.

ghee - tisztított vaj házilag
ghee – tisztított vaj házilag

Szintén szuper, hogy laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Ha pedig egészséges mogyorókrémet készítenél házilag, gyere,
mutatom hogyan csináld! —>

Chapati, az indiai lepény

És ha már India, akkor biztos minden mókusnak eszébe jutnak a különleges kenyerek is. Ezek közül mi a chapatit szoktuk itthon készíteni, mert elkészítése nem sokkal bonyolultabb a só-liszt gyurmánál, és a kismókusok is szuperül tudnak segíteni.

Hozzávalók (kb. 8 db-hoz):

  • 20 dkg liszt (teljes kiőrlésűből finomabb, de sima fehér lisztből spórolósabb ;) )
  • kb. 1 deci víz
  • egy teáskanál olaj és
  • egy csipet só

A hozzávalókat kézzel, gyorsan összegyúrjuk (gyúrják a kismókusok :P), amíg kemény és ruganyos tésztát kapunk, majd letakarva, 20 percet pihentetjük a tésztát.

Ha kellőképpen kipihente magát, egyforma részekre osztjuk, és kis gombócokat formálunk belőlük.

chapati házilag - hozzávalók + elkészítés
chapati házilag – hozzávalók + elkészítés

Én ekkor be szoktam gyújtani a tűzhelyet, hogy a serpenyőm elérje a megfelelő hőfokot. Legjobb egy öntöttvas serpenyő és előny a tapadásmentes bevonat is, de ha nincs, hát megsül abban, ami van. Fontos hogy a serpenyő száraz legyen!

A gombócokat, bőven lisztezett deszkán, 2-4mm vastag körlapokká nyújtjuk. Ezután a forró serpenyőben mindkét oldalát 1-1 percig sütjük, addig, míg megváltozik a színe és elkezd hólyagosodni. Gyönyörű, ugye? :)

chapati - házilag sütve
chapati – házilag sütve

Forrón megkenjük olajjal vagy vajjal és kész is.

chapati - indiai lepény
chapati – indiai lepény

Mókuscsendben jegyzem meg, hogy tök finom hozzá az avokádókrém!
Nézd meg, én hogyan készítem! —>

Ha te menő mókus vagy, és igazán autentikus chapatit szeretnél, a folyamatnak ebben a szakaszában egy megfelelő eszközzel, tartsd nyílt lángba pár másodpercre a kész lepényedet, ami ettől felfújódik, mint a labda.

De nekem elhiheted, enélkül is tökéletesen működik. ;)

Mókusoknak írta és készítette: Kling Viki – Tartalmas Nők

Ha eddig azt hitted, az indiai étel egy igazi ördöngösség, most kipróbálhatod magad, mint kisördög! ;) Menni fog! Ha tetszett, ízlett, sikerült (vagy nem), jelezz vissza!

 

3 szavazat

Te mit gondolsz?